Curs valutar: Ce ameninta leul in 2012. Vezi parerile specialistilor

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 12:09
5336 citiri
Curs valutar: Ce ameninta leul in 2012. Vezi parerile specialistilor

Anul 2012 nu anunta vesti bune pentru cursul valutar euro/leu. Presiunile externe, venite din criza acuta cu care se confrunta zona euro vor apasa greu asupra monedei nationale si nici pe plan local situatia economica nu este una stabila.

ING estimeaza ca moneda nationala s-ar putea confrunta cu o presiune de depreciere, daca protestele din tara vor continua.

Specialistii contactati de Business24 sunt de parere ca anul 2012 va fi inca unul al volatilitatii monedelor, de aceea nu vor exista monede "castigatoare" in urmatoarea perioada.

Dan Radu Rusanu, fost ministru de Finante

- In primul rand, impozitele directe si indirecte din Romania, care sunt mai mari decat in tarile din jur cu exceptia Ungariei, vor determina o presiune extraordinara asupra monedei nationale. Evident ca si miscarile de strada au o influenta nefavorabila asupra leului, dar nici pe departe nu se poate compara cu politica fiscala care a fost dusa pana acum.

- Datorita faptului ca economia americana are un ritm de crestere mult mai bun decat UE si are de asemenea o conducere mai centralizata decat UE, dolarul va fi o moneda mult mai stabila in 2012 decat euro si leu. Dintre celelalte monede care nu sunt afectate de presiunea crizei, francul elvetian se va dovedi o moneda buna in anul acesta si in curand vom asista la o revenire a yenului japonez.

- Crede ca va avea loc o erodare de curs valutar euro/dolar, iar in ceea ce priveste cursul euro/leu, nu crede ca moneda nationala se va eroda atat de mult incat sa se vada schimbari majore. Depinde foarte mult de masurile fiscale si economice care vor fi luate in acest an. In 2012, crede ca 4,3 lei/euro va fi un curs valutar de schimb realist.

Radu Craciun, director general Eureko Pensii

- Crede ca principala presiune poate proveni din mediul extern. Pentru ca evolutiile interne sa aiba cu adevarat un impact asupra cursului de schimb, ele ar trebui sa duca catre o criza politica. Ori, atata vreme cat vom ramane la nivelul de proteste in strada care nu se vor concretiza intr-o criza politica sau in niste decizii economice eronate si populiste, nu crede ca impactul asupra cursului va veni de pe plan intern.

- Presiuni externe pot aparea in urma unei restructurari a datoriei Greciei sau a unor evenimente neprevazute in zona euro. Craciun nu crede ca vor exista monede stabile in 2012. In continuare va exista o volatilitate mare, multe suisuri si coborasuri in cursurile de schimb.

- In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, Craciun crede ca va exista o tendinta de depreciere in prima jumatate a anului si in cea de-a doua jumatate a anului, o tendinta de apreciere. Intervalul in care se va misca cursul va fi 4,25-4,45 lei/euro.

Bogdan Baltazar, analist financiar

- Principala presiune care ar putea apasa asupra leului anul acesta este legata de protestele din tara si de situatia politica in general, care exercita o presiune indiscutabila. De asemenea, in acelasi timp situatia economica nu este foarte clara, mai ales daca privim pozitia competitiva a Romaniei in tot acest context.

- Influenta de pe plan international, dar si cea din economia noastra interna vor avea un cuvant de spus asupra cursului valutar in 2012.

- Baltazar crede ca dolarul va fi in 2012 una din monedele stabile, fiindca este valuta unei tari din afara agitatiei europene. Va fi un an greu pentru moneda europeana, vor avea loc devalorizari relative fata de dolar, insa analistul nu prevede nicio catastrofa in ceea ce priveste zona euro sau moneda europeana.

- "Nu vad evolutii catastrofale in privinta cursului valutar leu/euro. Leul va avea foarte putin de suferit, in momentul in care va derapa putin in raport cu euro pana la 4,1 lei/euro".

Dan Petre, analist economic

- "Ma socheaza faptul ca euro se intareste in Romania in conditiile in care a scazut pe toate pietele mondiale, vedem o presiune depreciativa".

Un alt lucru care va pune o presiune puternica pe cursul valutar euro/leu este legata de calendarul destul de strans de anul acesta in ceea ce priveste imprumuturile pe care trebuie platite. Acest lucru va crea o "foame" de euro pe piata, ceea ce va insemna ca pretul euro va creste, iar pretul leului va scadea.

- A treia presiune care va fi pusa pe leu anul acesta tine de performanta economica. Daca incep sa se deprecieze si celelalte valute din Europa Centrala si de Est, iar starea zonei euro nu va fi minunata, ceea ce va afecta exporturile romanesti si intrarile de valuta in tara,vom vedea o oarecare turbulenta care poate duce la deprecierea cursului valutar.

- "Cred ca cea mai stabila moneda in 2012 va ramane francul elvetian. Suntem intr-o epoca de incertitudini, vedem ca exista un downgrade inclusiv al facilitatii de interventie, asteptam decizia politica din zona euro".

- Francul elvetian si yenul japonez vor ramane monede de "fuga". Pentru cei care au nevoie de depozite sigure, de exemplu fondurile de investitii, se vor duce spre triada yen - franc elvetian - aur, pentru a se feri de schimbari bruste. E o epoca de turbulente. Exista o incertitudine la nivelul zonei euro careia i se adauga un set prea greu de incertitudine politica si pe plan local.

- BNR daduse tinta 4,1-4,3 lei/euro. Vom vedea in 2012 un curs de 4,5-4,7 lei/euro. In cel mai rau scenariu, in cazul va exista un atac monetar concentrat din partea fondurilor speculative americane si BNR nu-l va putea sustine, putem asista la o depreciere de pana la 10% pana la sfarsitul anului, cursul valutar ajungand pana la 5 lei/euro.

Eugen Voicu, presedinte Certinvest

- Crede ca sunt mai multe presiuni care ar putea apasa asupra monedei nationale. In primul rand este vorba de presiunea politica, de faptul ca suntem intr-un an electoral, iar promisiunile electorale pot sa afecteze cursul valutar. Cu toate acestea, problema principala este legata de cresterea economica care s-ar putea sa nu existe.

- Voicu este de parere ca francul elvetian si-a asumat o stabilitate oarecum impusa si ca va ramane stabil anul acesta. Norvegia, de asemenea, are o moneda stabila.

"Eu fac parte din categoria celor relativ optimisti si cred ca zona politica la nivel european va lua si masurile mai radicale, cerute de investitori. Acest lucru s-ar putea sa aduca o stabilitate mai mare monedei europene".

- Voicue nu se asteapta la o depreciere puternica a leului anul acesta. Echilibrele globale nu sunt puternice, sunt destul de fragile, insa daca acestea se pastreaza, un curs valutar de 4,4 lei/euro ar putea fi atins, dar nu ramane plafonul de referinta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar, #curs valutar euro leu, #curs schimb 2012, #curs schimb valutar, #curs euro, #curs valutar euro , #Informatii bancare