Economia Romaniei va avea o crestere de 1,1% in 2013 - Analisti

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 18:00
1315 citiri
Economia Romaniei va avea o crestere de 1,1% in 2013 - Analisti

Economia romaneasca va continua sa evolueze sub potential in 2013, cu o crestere de doar 1,1%, cred analistii citati de Financial Time, care sustin ca va exista, astfel, un spatiu redus de manevra pentru reducerea dobanzilor.

Analistii citati de publicatia amintita mai precizeaza ca decizia Bancii Nationale a Romaniei de a mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25 la suta pe an era previzibila.

"In pofida scaderii inregistrate in ultimul trimestru, rata anuala a inflatiei in 2012 a depasit tinta de 3% plus/minus un punct procentual", a declarat economistul Unicredit Bank in Londra, Dan Bucsa.

Acesta a adaugat ca tinta de inflatie pentru 2013 a fost fixata mai jos, la 2,5%, ceea ce face BNR si mai prudenta atunci cand este vorba de reducerea costului creditului.

"Ne asteptam ca BNR sa mentina dobanda de baza la 5,25%, insa nu excludem complet o posibila majorare. Acesta ar fi consistenta cu teza BNR potrivit careia stabilitatea financiara este o prioritate, in timp ce cresterea economica poate astepta", se arata in raportul analistilor de la Erste.

Acestia considera ca incheierea unui nou acord cu institutiile financiare internationale este o necesitate pentru a mentine increderea investitorilor straini si pentru a asigura o rezerva impotriva inrautatirii conditiilor de pe pietele internationale.

#BNR dobanda cheie FT, #bnr dobanda cheie, #politica monetara BNR , #Informatii bancare