Euro, pus la zid de dolar. Moneda unica, la minimul ultimelor 20 de luni

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 21:14
1272 citiri
Euro, pus la zid de dolar. Moneda unica, la minimul ultimelor 20 de luni

Moneda unica europeana incepe sa devina neatragatoare pentru activele riscante, mai ales ca in urma retrogradarii Frantei, bonitatea celor mai mari economii din regiune a scazut.

Moneda celor 17 natiuni s-a depreciat cu 8,6% in fata dolarului, din luna octombrie, in timp ce indicele Standard&Poor 500 a avansat cu 2,4%, arata datele Bloomberg.

Moneda unica europeana a fost afectata de retrogradarea Frantei si a inregistrat cea mai lunga perioada de depreciere, in raport cu dolarul, din 2010. Analistii atrag atentia ca situatia financiara in zona euro devine si mai tensionanta.

Dupa ce agentia de evaluare Standard & Poor (S&P) a retrogradat ratingul Frantei, alaturi de alte opt state europene, moneda unica europeana s-a prabusit pana la minimul ultimelor sase saptamani, mai scrie Bloomberg.

Deprecierea euro vine in contextul in care presedintele Bancii Centrale Europene a promis bancilor mai multe lichiditati, pentru o perioada de pana la trei ani, pentru a tine in frau cresterea costurilor imprumuturilor guvernelor din zona euro.

Italia, Spania si Franta sunt si mai ingrijorate, avand in vedere ca finantarea devine si mai scumpa, dupa ce agentia de evaluare Standard&Poor a redus ratingul. In urma deciziei, euro a ajuns la minimul ultimilor 20 de luni, pana la un curs de 1.2624 dolari/euro, saptamana trecuta.

#euro depreciat, #depreciere euro, #curs valutar euro , #Informatii bancare