Evolutia euro in 2012, un subiect fierbinte. Vezi estimarile specialistilor

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 18:27
4696 citiri
Evolutia euro in 2012, un subiect fierbinte. Vezi estimarile specialistilor

Euro se pregateste sa intre intr-o noua perioada de depreciere, in raport cu dolarul, apreciaza majoritatea analistilor internationali. In ceea ce priveste evolutia euro, pe parcursul anului 2012, parerile sunt impartite.

Deprecierea euro nu face decat sa sublinieze perioada de recesiune in care se adanceste Europa, atrag atentia mai multi analisti internationali, citati de Bloomberg. Acestia subliniaza ca euro se apropie de cel de-al treilea an consecutiv, in care a inregistrat deprecieri masive, in raport cu dolarul.

Nick Bennenbroek, seful departamentului de strategie valutara de la Welles Fargo & Co, anticipeaza ca euro va pierde teren in fata dolarului pana la un raport de 1,24 dolari pentru un euro, fata de cursul de schimb de 1,2961 dolari pentru un euro, valabil la sfarsitul anului trecut.

Specialistii din cadrul Westpac Banking Corp estimeaza o depreciere si mai mare, de pana la 1,2 dolari pentru un euro. La baza previziunilor acestora se afla incapacitatea Bancii Centrale Europene (BCE) care nu a reusit sa ofere un plan coerent pentru stoparea efectelor crizei datoriilor suverane.

"BCE va continua sa adopte o atitudine agresiva, anul acesta, in contextul in care recesiunea ameninta sa afecteze din nou Europa", spune Bennenbroek, in cadrul unui interviu citat de publicatia amintita. Moneda unica europeana s-a consolidat pana la cursul valutar de 1,2777 dolari pentru un euro, pe pietele din Londra. Valoarea este in scadere cu 1,9% fata de cea inregistrata saptamana trecuta.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat luni un curs de referinta de 4,3532 lei/euro, cu 0,23% mai mare fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a castigat teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 3,4096 lei/dolar.

Cursul BNR de vineri a fost de 4,3434 lei/euro. Pentru dolarul american, BNR a afisat un curs de referinta de 3,4096 lei/dolar, cu 0,41% mai mare fata de nivelul de 3,3958 lei/dolar din sedinta anterioara. In total, moneda unica europeana s-a depreciat, in raport cu dolarul, cu 3,2% anul trecut si cu 6,5% in 2010. Anul trecut, cursul mediu a fost de 4,2379 lei/euro, potrivit datelor BNR.

Curs de 5 lei pe euro in 2012?

In opinia analistului financiar Aurelian Dochia, in 2012 vom asista la o perioada de volatilitate mare nu numai a leului, ci a tuturor cursurilor. "Daca in anii trecuti puteai sa ai o marja de siguranta intre 4-4,25 lei pe euro, in 2012 marja va fi mult mai mare. Se poate intampla ca raportul de schimb sa ajunga in cel mai pesimist scenariu spre 5 lei pe euro", spune Aurelian Dochia.

Radu Craciun, directorul de investitii al fondului Eureko, mentioneaza ca in 2012 cursul va fluctua intr-un interval intre 4,2- 4,44 lei pe euro. Mihai Ionescu, presedinte ANEIR, considera ca in prognoza Romaniei, cursul de schimb este de 4,26 lei pentru un euo.

Citeste mai multe despre evolutia cursului de schimb in 2012 aici

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, apreciaza ca euro nu va disparea anul acesta, in ciuda crizei datoriilor din zona euro, transmite Reuters. Parerea lui Lagarde pare sa fie sustinuta de guvernatorul Bancii Frantei, care considera ca euro va deveni moneda numarul 1 a lumii.

In opinia sa, acest lucru va fi posibil doar daca liderii din zona euro vor reusi sa realizeze integrarea fiscala. Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza un curs de 4,26 lei/euro, in timp ce guvernul a lucrat la proiectul de buget pe un curs de 3,3 lei/euro.

Prognoza guvernului este combatuta de catre analistii financiari, care atrag atentia ca cifrele sunt prea optimiste. Analistul Liviu Voinea considera ca deprecierea leului va fi de doar 5% fata de anul trecut, in conditiile in care nu se va schimba nimic in zona euro.

#depreciere euro, #depreciere euro dolar, #depreciere moneda europeana, #curs valutar euro, #curs valutar dolar , #Informatii bancare