FMI tine partea bancilor in problema clauzelor abuzive

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 07:05
3153 citiri
FMI tine partea bancilor in problema clauzelor abuzive
Sursa foto: Forbes.com

Codul de procedura Civila ce urma sa intre in vigoare de la 1 februarie a devenit un subiect dezbatut atat de autoritati cat si de partenerii externi ai Romaniei. Miza discutiilor o reprezinta modificarile aduse legii clauzelor abuzive in contractele de credit.

Premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul are intentia de a pastra termenul de 1 februarie pentru intrarea in vigoare a Codului de procedura civila.

"Noul Cod de procedura civila va intra in vigoare la 1 februarie anul acesta, adica peste cateva zile. Noi aveam pregatita o ordonanta in situatia in care procedurile parlamentare s-ar fi incalcit cumva si ar fi devansat aceasta data. Am inteles ca s-au mobilizat Parlamentul, Presedintia si prin urmare Codul de procedura civila va intra in vigoare 1 februarie anul acesta", a declarat premierul Romaniei.

De cealalta parte, seful delegatiei FMI a precizat ca legile in Romania trebuie aplicate astfel incat bancile sa continue sa imprumute consumatorii.

"Ceea ce am convenit cu Guvernul si cu BNR este ca se vor face niste studii de impact si anumite verificari ale procedurilor, pentru a se asigura ca aplicarea Codului Civil se face in asa fel, incat sa nu se ajunga ca bancile sa nu mai imprumute consumatorii", a spus reprezentantul FMI.

Clauzele abuzive, motiv de disputa intre clienti si banci

Legea 193/2000 a stat la baza unei serii de procese intre clienti si bani ar urma sa fie modificata odata cu intrarea in vigoare a Codului de procedura civila. Practic, daca o instanta da castig de cauza unui consumator si stabileste ca banca a inclus in contractul de credit o clauza abuziva, institutia bancara este obligata sa elimine clauza din toate contractele existente.

"Sunt procese care se intemeiaza pe legea privind clauzele abuzive dintre comercianti si consumatori, lege care este in prezent in vigoare. Aceasta lege a suferit modificari in sensul ca este posibil ca o instanta sa dispuna eliminarea tuturor clauzelor abuzive din contractele unui consumator ori tocmai aceasta prevedere nu este pe placul reprezentantilor FMI. Ei considera ca aceasta prevedere nu ar trebui aplicata, ea fiind coroborata cu prevederile Noului Cod de procedura civila", a explicat avocatul Codrut Avram.

Volksbank este urmarita penal pentru comisioane abuzive - Surse

N-ar fi insa prima data cand FMI intervine pentru modificarea unei legi care vizeaza contractele bancare.

"In primul rand, cred ca era o chestiune previzibila pentru ca acelasi lucru s-a intamplat si cu OUG 50/2010, fiind modificata dupa discutiile cu FMI. In al doilea rand, cred ca nicaieri in legislatia consumatorului si in noul Cod de procedura civila nu scrie ca se doreste oprirea creditarii adica legiuitorul nu va dori niciodata sa opreasca bancile de a mai da credite. A dorit sa le opreasca sa nu mai insereze clauze abuzive in contractele lor", a precizat avocatul specializat pe drept bancar.

Totusi, Avram crede ca un consumator are la fel de multe sanse ca si pana acum, sa castige un proces impotriva unei banci.

Volksbank castiga o batalie juridica, dar plateste daune in multe alte procese

"In momentul acesta, daca un consumator se adreseaza unei instante si castiga, atunci doar contractul lui va fi modificat, nu toate contractele din portofoliul unui comerciant cum s-ar intampla in cazul aplicarii noilor prevederi din noul Cod de procedura civila", a adaugat avocatul.

Daca aceasta lege s-ar aplica, bancile in Romania ar putea inregistra pierderi de 600 de milioane de euro pe an, se arata intr-un raport publicat de Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

#clauze abuzive contracte credit, #clauze abuzive FMI, #clauze abuzive banci contracte credit , #Informatii bancare