Fondul de Garantare a Depozitelor 2,3 miliarde lei plasati in Romania

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 16:55
1479 citiri
Fondul de Garantare a Depozitelor 2,3 miliarde lei plasati in Romania

Fondul National de Garantare a Depozitelor are in prezent fonduri de 2,3 miliarde lei, bani care sunt plasati in totalitate in Romania, in titluri de stat, in depozite si in instrumente ale institutiilor de credit din tara noastra, a declarat miercuri presedintele institutiei, Eugen Dijmarescu.

"Fondul de Garantare are in acest moment circa 2,3 miliarde lei, in conditiile in care sumele pot sa difere de la o luna la alta, dar cu mici influente. Plasamentele sunt in totalitate in Romania, in titluri de stat, in depozite si in instrumente ale institutiilor de credit din Romania", a mentionat Dijmarescu, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank.

In ceea ce priveste posibilitatea majorarii acestor fonduri, exista doua posibilitati.

"In primul rand, fondul acesta se majoreaza an de an cu contributiile pe care bancile le platesc la Fondul de Garantare in baza intelegerii dintre Asociatia Romana a Bancilor si Banca Nationala a Romaniei si sumele care se adauga la fondul special pentru despagubire in cadrul administrarii speciale. A doua cale este suma care deriva din propria administrare a resurselor de catre Fondul de Garantare", a mai spus oficialul..

Acesta a amintit ca plafonul este de 100.000 euro pentru fiecare banca in parte.

"Deci, daca persoana respectiva are 300.000 de euro plasati in trei banci diferite, recupereaza 300.000 euro, in cazul in care toate cele trei banci intra in insolventa", a explicat Dijmarescu.

Potrivit acestuia, legislatia prevede ca toata compensatia sa se faca intr-un interval de 20 de zile. "Cred ca lucrul acesta este posibil pentru ca am creat in toata reteua bancilor din Romania un sistem informatic de transmitere a datelor in timp aproape real", sustine Dijmarescu.

Nivelul de garantare pentru persoanele juridice se ridica la 100.000 de euro

Eugen Dijmarescu spune ca in prezent persoanele juridice sunt acoperite de prevederile legale in aria intreprinderilor mici si mijlocii, asociatiilor, dar nu sunt acoperite marile corporatii si nici autoritatile publice centrale sau locale. Nivelul de garantare pentru acestea este de 100.000 euro.

"Noi am incercat sa dezvoltam o structura care sa nu mai implice purtarea oamenilor pe drumuri, inscrieri, liste, cereri, etc, ci pur si simplu, in cazul in care o institutie de credit ar intra in insolventa, in mod automat institutia de credit respectiva transmite Fondului de Garantare lista tuturor deponentilor cu un depozit care sunt indreptatiti la plata unei compensatii", a adaugat Dijmarescu.

Listele sunt trimise de catre Fondul de Garantare bancilor cu care fondul este in relatii de parteneriat, respectiv bancile cu cea mai mare retea in momentul de fata. "Pentru acest an este vorba despre Banca Comerciala Romana si de Banca Romana de Dezvoltare", a mai spus Dijmarescu.

#dijmarescu, #reglementari Fondul de Garantare a Depozitelor, #depozite persoane juridice , #Informatii bancare