Groningen: In 10 ani, nu va fi loc de mai mult de 3-4 banci universale

Vineri, 23 Martie 2012, ora 12:17
1308 citiri
Groningen: In 10 ani, nu va fi loc de mai mult de 3-4 banci universale

Presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a aratat, vineri, intr-o conferinta pe teme financiar-bancare, ca in Romania nu va fi loc de mai mult de 3 - 4 banci universale iar in sistemul bancar romanesc sunt foarte importante aspectele de cost si de productivitate.

"Daca cineva ne intreaba cum va avea loc aceasta consolidare, nu pot sa va raspund, dar e drept ca daca ne uitam in urmatorii 10-20 de ani peisajul va arata total altfel. Costurile in sistemul bancar cresc dar, in acelasi timp, sunt si foarte multe posibilitati sa reducem din cheltuieli".

"Rezervele minime obligatorii sunt doar un factor care ne afecteaza, dar sunt foarte multe costuri care ne afecteaza. Daca sunt costuri care nu se aplica tuturor, astea sunt costuri sistemice.

Asta e simplu pentru ca banca le da mai departe (n.r. - clientilor). Daca este un cost pe care il fac eu explicit, sau daca am o anumita politica si asta duce la costuri in banca mea, evident nu pot sa le dau mai departe", a mai afirmat Groningen.

Potrivit acestuia, in Romania dureaza mult ca banca sa recupereze creditele neperformante. "Sau costa mult sa se valorifice garantiile pe care le ai. Astea sunt costurile care nu gasesc in rezultatele bancii la final de zi. Astea sunt costuri care se transfera si sunt platite de client. Desi asta, pe termen lung, ne afecteaza din punctul de vedere al competitivitatii", a explicat presedintele Raiffeisen Bank.

#Steven van Groningen sistem bancar Romania, #banci romania, #declaratii Groningen , #Informatii bancare