Imaginea Romaniei, afectata de romanii implicati in transferul de bani

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 11:46
2152 citiri
Imaginea Romaniei, afectata de romanii implicati in transferul de bani

Comportamentul cetatenilor romani cooptati prin internet pentru transferul de bani dinspre Occident catre Est afecteaza imaginea Romaniei in Uniunea Europeana, sustine Adrian Cucu, presedintele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB).

"Sunt cooptati cetateni romani prin intermediul internetului pentru activitatea de transfer de fonduri din Occident catre Est. Se pune la dispozitie un contract pe care il transmit pe internet la semnat si in urma acestei activitati ei primesc anumite sume de bani in conturile proprii pe care si le deschid, primesc aceste sume in conturile lor, retrag banii, isi opresc un comision intre 5 - 7% si trimit banii la destinatia pe care o primesc intr-un mail", a spus Adrian Cucu in cadrul conferintei cu tema "Romania, incotro? Criminalitatea financiara & informatica in secolul 21. Cerinte legale provocari reale" .

El a spus ca in Vest romanii sunt perceputi ca fiind la originea infractiunii prin care au fost obtinuti banii, cu toate ca pot fi "inocenti".

"Este vorba de bani care provin din activitatea infractionala a unor cetateni pe teritoriul Occidentului. Banii vin in Romania, care nu este o tara care sa ridice suspiciuni deosebite atunci cand se trimit bani, iar din Romania banii sunt transferati prin sisteme de transfer rapid catre alte destinatii din Est, de regula.

In acest fel, cand cei care isi dau seama ca au fost victime sau cand autoritatile din tarile respective analizeaza, spun ca banii au fost furati si procesul este organizat de romani, pentru ca banii ajung in Romania. Este foarte greu de explicat ca cetatenii romani poate ca in anumite situatii au fost chiar inocenti intr-o asemenea activitate", a spus Cucu.

Presedintele ONPCSB sustine ca principala problema o constituie lipsa de cultura financiara.

"Aceasta lipsa de cultura financiara genereaza foarte multe semnale din partea altor unitati de informatie financiara de pe teritoriul european catre noi. Suntem foarte des intrebati despre persoane care in unele cazuri, in opinia noastra, de fapt si de drept nu au implicare in activitati ilicite, ci doar au un comportament dezordonat.

Au un comportament neprincipial in relatiile cu operatorul din banca. Atunci cand acesta intreaba care este sursa banilor, care este destinatia, dau raspunsuri in doi peri, de genul "sunt banii mei si nu te intereseaza, sau "sunt bani furati". Toate acestea se puncteaza si ulterior se constituie in semnale negative pe care le primim si care afecteaza imaginea noastra", a mai spus Cucu.

#transfer fonduri Occident, #transfer bani, #criminalitate financiara, #spalare bani negri , #Informatii bancare