Investitorii straini, mai atrasi de titluri de stat in valuta. Pe ce se bazeaza?

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 13:37
1234 citiri
Investitorii straini, mai atrasi de titluri de stat in valuta. Pe ce se bazeaza?

Detinerile investitorilor straini in titluri de stat in lei au scazut la 5,4% din totalul datoriei publice in lei in septembrie, de la 6,1% anterior. Investitorii sunt mai atrasi de titluri de stat in valuta.

"Date recente arata ca detinerile investitorilor straini in titluri de stat in lei au scazut la 5,4% din totalul datoriei publice in lei in septembrie, de la 6,1% anterior", arata analistii ING.

Septembrie a fost o luna pozitiva din punct de vedere al emiterii de titluri de stat in lei, dupa patru luni in care Ministerul Finantelor (MF) a emis mai putin decat sumele ajunse la scadenta.

Datele recente indica o crestere a cererii pentru titluri ale MF in lei, doar din partea investitorilor locali.

"Intr-o anumita masura, este posibil ca investitorii straini sa fi fost atrasi de titlurile in valuta, din moment ce obligatiunile in euro emise de MF in septembrie au avut un randament implicit in lei cu circa 2,5 puncte procentuale peste titluri similare in moneda locala", apreciaza analistii ING, conform Newsin.

Acestia mai spun ca "dincolo de aceasta presupunere, credem ca este putin probabil ca apetitul investitorilor straini pentru titluri de stat in lei sa se fi imbunatatit intre timp, date fiind incertitudinile legate de alegeri si perspectivele negative asupra inflatiei. Totodata, ne asteptam ca aceasta situate sa continue si anul urmator, cu efecte negative asupra leului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#titluri stat lei, #achizitie titluri stat lei, #investitori titluri stat , #Informatii bancare