Isarescu: Autoritatea de Supraveghere Financiara urmareste o directie europeana

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 18:32
2317 citiri
Isarescu: Autoritatea de Supraveghere Financiara urmareste o directie europeana

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a declarat marti seara, ca Romania trebuie sa urmeze trendul altor tari europene, in ceea ce priveste numarul institutiilor de supraveghere.

Isarescu a precizat ca, in prezent, 15 din tarile europene au o singura institutie de supraveghere.

"Este evident ca arhitectura financiara din Europa se schimba. Un trend vizibil este ca diversificarea institutiilor sa se opreasca si are loc o integrare a institutiilor financiare. In 15 din tarile este o singura institutie financiara. Cred ca trebuie sa mergem pe directia europenea si sa nu ne gandim la inovatii. Propunerea noastra este sa integram autoritatile nebancare intr-una singura", a declarat Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta alaturi de premierul Victor Ponta.

Premierul a explicat care sunt beneficiile infiintarii unei Autoritati de Supraveghere Financiara. Ponta a subliniat printre altele, reducerea birocratiei, scaderea cheltuielor si adaptabilitate la schimbarile pe plan european.

"Adaptabilitate la schimbarile pe plan european, mai putine functii, mai putina birocratie, cheltuieli mai putine, eficienta mai mare si coordonare cu BNR pentru a oferi o ancora de stabilitate si un sediu atat al pietelor bancare cat si acelor nebancare", a precizat Victor Ponta.

Conducerea va fi numita de Parlament, iar Victor Ponta nu a exclus posibilitatea unei numiri politice, dar a subliniat ca opinia BNR va conta in decizia finala.

"Criteriul profesional va fi cel dominant. In ceea ce priveste plafoanele salariale, legea aprobata de Parlament va stabili si aceasta regula. Aceste 3 autoritati nu traiesc din profit ca BNR, ci din cotizatii pe care le obtin din piata. Aceasta sursa de venit devine plafon. Te intinzi cat iti este plapuma. Nu cred ca noua autoritate va face foarte multe economii, dar va face", a adaugat Isarescu.

#Isarescu declaratii, #Ponta declaratii BNR, #Isarescu declaratii ASF , #Informatii bancare