Isarescu: Bancile nu reiau in mod serios functia de creditare

Marti, 07 Februarie 2012, ora 16:50
2136 citiri
Isarescu: Bancile nu reiau in mod serios functia de creditare

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat marti ca bancile nu isi reiau in mod serios functia de creditare pe segmentele unde mai pot sa crediteze, mentionand ca este nevoie de o reluare sustenabila a acestui proces, care este important atat pentru economie cat si pentru banci.

"Este nevoie de o reluare sustenabila a procesului de creditare, care este important pentru economie, dar si pentru banci".

"Bancile nu isi reiau in mod serios aceasta functie (de a credita, n.r.) pe segmentele unde mai pot sa crediteze. Creditul de retail nu mai poate evolua pozitiv. Vrem sa stimulam cresterea economica, dar nu vrem sa transmitem mesajul ca acesta este obiectivul BNR", a mentionat Isarescu.

Guvernatorul BNR sustine ca, in ceea ce priveste creditele noi acordate populatiei, exista o divergenta.

"Bancherii au si ei politica lor. Noi am venit cu dobanda in jos, ei au mers in sus. Daca vorbim despre creditele acordate pe card, sa stiti ca nicaieri in lume nu sunt ieftine. La creditele de consum pentru populatie dobanzile nu sunt mai sus decat dincolo", a mai spus Isarescu.

Acesta spune ca, atunci cand o banca "se duce cu dobanda foarte sus, poate ca nu vrea sa dea credite sau nu are resurse sigure".

"Creditul pentru locuinte evolueaza pozitiv, mult mai temperat decat in anii anteriori, pentru ca lucrurile stau altfel. Ne trebuie si o alta viziune, fiecare priveste altfel cumpararea unei locuinte, cu mai multa responsabilitate.Totodata, creditul de consum merge greu si probabil ca isi va reveni", a mai spus Isarescu.

#creditare banci, #credite 2012 BNR, #credite locuinte 2012 Romania, #credite bnr , #Informatii bancare