Isarescu o invita pe Pivniceru la BNR, pentru a discuta despre clauzele abuzive ale bancilor

Luni, 04 Martie 2013, ora 18:02
1758 citiri
Isarescu o invita pe Pivniceru la BNR, pentru a discuta despre clauzele abuzive ale bancilor

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a fost inivitata azi la sediul BNR, unde guvernatorul bancii centrale va gazdui un seminar pe tema consecintelor juridice ale modificarilor aduse la Legea 193/2000, care ar putea obliga bancile sa renunte exhaustiv la caluzele abuzive din contractele de credit.

BNR organizeaza marti colocviul "Consecinte juridice generate de intrarea in vigoarea a modificarilor Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori", eveniment inclus in seria de manifestari Colocviile juridice al BNR, editia a IX-a, iar in discutiile vor fi deschise de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, urmat de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.

Guvernul a decis, in luna ianuarie, sa amane pana la jumatatea anului introducerea in legislatie a unei prevederi din noul cod de procedura civila, care ar permite asociatiilor de consumatori si ANPC sa ceara in instanta anularea din toate contractele unei banci a unor clauze considerate abuzive.

Amanarea a intervenit la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de conditionalitate a mai fost introdusa in scrisorile de intentie din anul 2010, cand expertii internationali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obliga bancile la transparentizarea costurilor din contractele de creditare.

In ambele situatii, BNR s-a opus initiativelor legislative si a facut lobby pe langa Guvern si FMI pentru a nu valida acte normative care ar aduce pierderi in sistemul bancar, motivand ca ar putea fi pusa in pericol stabilitatea financiara.

In cazul de fata, articolul amanat prelua de fapt o prevedere dintr-o directiva europeana, care ar fi trebuit introdusa de mai multa vreme in legislatia nationala.

Programul anuntat de BNR sugereaza o dezbatere intr-un singur sens, in apararea bancilor, intrucat lectorii invitati fac parte din sistemul bancar sau din organizatii care lucreaza pentru sistemul bancar.

De altfel, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a anuntat recent, tot la un seminar organizat la BNR, ca bancile vor accepta sa schimbe clauzele din toate contractele numai daca procesul a fost intentat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), nu si de asociatiile de consumatori.

Mai mult, bancile solicita ca in cazul proceselor privind caluzele abuzive sa se permita o derogare astfel incat ultima instanta sa fie Inalta Curte de Casatie si Justitie, si nu Curtile de Apel, asa cum prevede actualul Cod Civil.

#Isarescu clauze abuzive, #Isarescu contacte banci, #Isarescu conferinta clauze abuzive , #Informatii bancare