Italia a vandut obligatiuni pe termen lung in valoare de 4,75 miliarde euro

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 14:09
1223 citiri
Italia a vandut obligatiuni pe termen lung in valoare de 4,75 miliarde euro

Italia a atras vineri 4,75 miliarde euro prin emisiuni de obligatiuni pe termen lung, reusind sa atinga pragul de sus al sumelor vizate pentru finantare, la dobanzi in scadere puternica, transmite Reuters.

Guvernul de la Roma a vandut obligatiuni cu maturitatea la trei ani in valoare de 3 miliarde euro la un randament mediu de 4,83%, in scadere de la 5,62% la ultima operatiune similara, efectuata cu doua saptamani in urma.

Statul italian a reusit astfel sa readuca dobanzile pe trei ani la nivelul din septembrie 2011. Oferta a fost suprasubscrisa de 1,22 ori.

Totodata, Italia a imprumutat 779 milioane euro cu scadenta in iulie 2014 la o dobanda de 4,29%, respectiv 971 milioane euro cu maturitatea in august 2018 la 5,75%.

Spania a reusit joi sa atraga 10 miliarde euro prin emisiuni de obligatiuni, dublu fata de tinta de finantare prevazuta, la dobanzi in scadere puternica.

Succesul primelor operatiuni de finantare semnificative efectuate in acest an de statele de la "periferia" zonei euro se datoreaza in principal lichiditatii foarte bune din piete, dupa schema de finantare pe trei ani derulata in premiera de Banca Centrala Europeana in decembrie, in cadrul careia bancile au absorbit suma record de 489 miliarde euro.

Investitorii raman insa ingrijorati de criza datoriilor de stat, fapt subliniat de depozitele overnight efectuate de banci la BCE, care au urcat la un nou record potrivit datelor prezentate vineri, depasind pentru prima data lichiditatea injectata de institutie in piete in decembrie. Depozitele au urcat la 489,9 miliarde euro, indicand tendinta bancilor de a "parca" banii la BCE in loc de a risca prin imprumuturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dobanzi Italia, #obligatiuni italia, #criza financiara italia , #Informatii bancare