Laszlo Diosi (OTP Bank): In Cipru, bancile locale au fost prost supravegheate si slab capitalizate

Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 15:13
1809 citiri
Laszlo Diosi (OTP Bank): In Cipru, bancile locale au fost prost supravegheate si slab capitalizate

In Cipru, bancile locale au adoptat politici investitionale foarte riscante, au fost prost supravegheate si slab capitalizate, in special cu fonduri ale actionarilor autohtoni, a declarat directorul general executiv al OTP Bank Romania, Laszlo Diosi.

"In Cipru, a fost vorba despre un caz clasic de faliment al unei banci, care a implicat un potential risc de a-si pierde economiile pentru cei care aveau depozite negarantate mai mari de 100.000 de euro. Pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro, aceasta amenintare a fost, practic, inexistenta. Sa nu uitam ca aceasta initiativa (de taxare a depozitelor - n.r.) a apartinut exclusiv Guvernului cipriot, nicidecum autoritatilor de la nivelul Uniunii Europene.

Asadar, ce s-a intamplat mai exact acolo? Bancile locale au adoptat politici investitionale foarte riscante, au fost prost supravegheate si slab capitalizate, in special cu fonduri ale actionarilor autohtoni. Atunci cand si-au pierdut investitiile (credite, titluri de stat grecesti), au ajuns in incapacitatea de a nu mai putea atrage capital nou si, prin urmare, au falimentat", a spus Diosi.

Potrivit acestuia, "taxarea" a venit ca o oferta foarte buna pentru marii deponenti care, in asemenea cazuri, pierd, de obicei, totul peste 100.000 de euro.

"Este foarte important sa intelegem intocmai ce s-a intamplat in Cipru. In Romania, pe de alta parte, avem un sistem de garantare a depozitelor foarte bine pus la punct, suntem foarte strict monitorizati de catre BNR, iar bancile de pe piata sunt bine capitalizate, in mare parte, cu capital strain.

Deci vorbim despre o situatie complet diferita, stabila, si care nu poate fi comparata cu cea din Cipru. Spre deosebire de multe alte tari din Europa, sectorul bancar din Romania nu este destabilizat si nici destabilizator. Dimpotriva. Este, mai degraba, un element stabilizator al economiei", a explicat oficialul OTP Bank Romania.

Oficialul bancii a mai spus ca banii isi vor gasi drumul, iar oamenii vor intelege ca, in loc sa-si tina toti banii in banci straine, pot investi si in economia reala din tara lor, pot cumpara bunuri imobiliare, actiuni corporative, pot realiza investitii in agricultura sau mici afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#OTP Bank criza Cipru, #banci Cipru OTP Bank, #OTP Bank declaratii Cipru , #Informatii bancare