Olteanu (BNR): Calitatea bancnotelor false din Romania este extrem de proasta

Marti, 20 Martie 2012, ora 11:36
1976 citiri
Olteanu (BNR): Calitatea bancnotelor false din Romania este extrem de proasta

Calitatea bancnotelor false care se fac in Romania este extrem de proasta, iar numarul lor redus, datorita optiunii bancii centrale ca banii sa fie realizati pe suport de polimer, a declarat marti viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu.

"Optiunea curajoasa pe care BNR a luat-o cu ani in urma, de a trece la suportul de polimer, a fost una inteleapta si surprinzatoare pentru zona in care ne aflam. Suntem singura tara europeana care foloseste acest suport de polimer. Este o inventie australiana. A fost o propunere inteleapta pentru ca ne-a adus cu multi ani inaintea concurentei noastre. Concurenta noastra sunt falsificatorii", a mentionat Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a precizat ca activitatea falsificatorilor de a utiliza asemenea suporturi, de a tipari pe astfel de suporturi, este mult ingreunata. "Calitatea falsurilor care se fac in Romania este extrem de prosta, iar numarul lor este extrem de redus", a mai spus Olteanu.

"Combaterea criminalitatii financiar-bancare este o preocupare pentru BNR atat directa, cat si indirecta. Trebuie sa facem noi, detinatorii monopolului emiterii de moneda, astfel de bani incat sa fie greu de falsificat", a adaugat viceguvernatorul BNR.

Olteanu a adaugat ca numarul de bancnote romanesti false este cam de 20 de ori mai mic raportat la un milion de bancnote, comparativ cu bancnota euro, din Uniunea Europeana. "Asta dovedeste ca masurile noastre preventive legate de instrumentul falsificarii de monede au fost eficiente", a mai spus Olteanu.

#bancnote false BNR, #falsificatori bancnote false, #criminalitate financiar bancara , #Informatii bancare