Pericol in 2012- Curs valutar: 5 lei/euro. Vezi ce cred specialistii

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 12:08
7456 citiri
Pericol in 2012- Curs valutar: 5 lei/euro. Vezi ce cred specialistii

La sfarsitul unui an de criza, specialistii contactati de Business 24 se intrec in scenarii si previziuni, unele atingand cote alarmante. Astfel, unii analisti sustin ca 2012 este anul volatilitatii pentru toate cursurile de schimb. In cazul cursului leu/euro, acesta ar putea aluneca chiar si spre 5 lei/euro.

Dochia, analist financiar

- Toate aceste conditii de criza in Europa s-ar putea sa faca din tari precum Romania si Bulgaria niste tinte atractive de plasare a banilor, pentru ca aceste tari au trecut deja prin multe din programele de austeritate pe care altele abia trebuie sa le inceapa. Nu este exclus sa vedem semne de intarire a monedei si de intrari de capital in Romania, in ciuda previziunilor care se fac acum ca vom avea iesiri de capital.

- Evolutia cursului in sensul intaririi pare sa confirme aceasta perspectiva. In ceea ce priveste euro, situatia este foarte confuza, dolarul s-a intarit deja fiindca a fost vazut ca o moneda de salvare, francul elvetian la fel, iar yenul este de asemenea foarte intarit. Daca incerci sa cauti o moneda cu potential, al unei tari care nu este antrenata in ochiul furtunii europene, Romania poate sa devina o solutie interesanta.

- Cele mai probabile evenimente care ar putea dezechilibra cursul leu/euro in 2012 sunt cele externe. In urmatoarele saptamani sau luni, Europa o va lua intr-o directie: fie va merge catre salvarea sistemului financiar, a zonei euro si catre stabilizare, fie catre disolutie. In cazul in care euro merge catre stabilizare, euro se va intari, inclusiv in raport cu leul. Daca, insa, merge catre disolutie, este scenariul unui derapaj inevitabil.

- Pe plan intern, evenimentele care pot derapa cursul de schimb tin de respectarea disciplinei bugetare si fiscale in 2012, care este si an electoral. Daca Romania reuseste sa aiba o crestere economica in jurul cifrei pe care si-a propus-o in proiectul de buget, probabil ca leul va avea o tendinta de intarire.

- In mod indirect, ce se intampla la nivelul Europei poate influenta si cresterea economica a Romaniei pentru ca suntem legati de Europa prin exporturi; de asemenea, miscarile bruste de capital pot dezechilibra economia

- Vom asista la o perioada de volatilitate mare nu numai a leului ci a tuturor cursurilor. Daca in anii trecuti puteai sa ai o marja de siguranta intre 4-4,25 lei/euro, in anul viitor marja va fi mult mai mare. Se poate intampla ca raportul de schimb sa ajunga in cel mai pesimist scenariu spre 5 lei/euro.

- BNR este constienta de echilibrul fragil in care se afla economia si va evita sa ia masuri bruste. Nu ma astept la o schimbare importanta a ratelor dobanzii BNR in 2012 pentru ca asta ar putea sa creeze riscuri pe partea monedei si pe partea inflatiei; atat cursul cat si intrarile de capital vor fi influentate daca scad dobanzile pe piata locala.

- BNR va face pasi foarte prudenti si mici, fie ca va incerca sa mareasca dobanda, fie ca o va micsora; in niciun caz nu-si va propune de acum o tinta pentru jumatatea lui 2012.

Radu Craciun, director de investitii Eureko Pensii

- 2012 va fi un volatil, nu cred ca vom avea o tendinta foarte clara. Vesti proaste de genul retrogradarii rating-ului SUA vor mai veni, de aceea in acest context am putea vedea un leu mai puternic.

- O dobanda de politica monetara in scadere nu va fi de natura sa sprijine un leu mai puternic. Pe baza stirilor care vor veni, vom vedea in continuare suisuri si coborasuri, dar n-as fi surprins sa vad un leu pe medie mai puternic decat in 2011.

Probabil ca in 2012 cursul va fluctua intr-un interval intre 4,2- 4,44 lei/euro

- Printre evenimentele care pot influenta evolutia leului se numara retrogradarea rating-urilor din zona euro, un scenariu de criza datorita inactiunii BCE sau a unor decizii politice intarziate si un scenariu de iesire din zona euro a Greciei.

-In ceea ce priveste campania electorala de pe plan intern, aceasta ar putea influenta cursul de schimb in functie de diapazonul promisiunilor. Pe de alta parte, deficitul bugetar de 1,9% este o tinta destul de ambitioasa. Daca ea va fi respectata, atunci nu ar fi motive de ingrijorare.

- Pentru romani, leul ofera dobanzile cele mai bune. Pentru straini, acestia trebuie sa-si asume un risc valutar. Daca vor face sau nu profit, asta depinde de abilitatea lor de a profita de volatilitatea pietei: sa cumpere cand leul e ieftin si sa vanda cand leul e scump.

Mihai Ionescu, Presedinte ANEIR

- In prognoza Romaniei, cursul de schimb pentru 2012 este de 4,26 lei/euro

- Trebuie sa fim atenti sa nu inceapa din nou sa vina capitaluri speculative. Cat de cat am demonstrat ca suntem o tara mai stabila decat altele, unde se pot face speculatii pe curs. Daca vor veni, iarasi se va aprecia leul, masura care nu ne va prinde bine.

- Am putea suporta o apreciere in palierul 4,1-4,3 lei/euro care s-a dovedit ca e apta pentru a sustine exporturile romanesti. Leul poate fi vazut ca o investitie buna in acest moment doar pentru speculatori.

- In 2012, BNR ar trebui sa mai scada din dobanda de referinta si, totodata, sa vegheze la stabilitatea cursului valutar. Tendinta de reducere care a anuntat-o prin ultima scadere de 25% ar trebui sa continue la anul.

- Atata timp cat noi mizam la anul pe o inflatie de 3%, e normal ca dobanda de referinta sa fie real pozitiva, dar nu exagerata. Daca rata inflatiei va fi 3%, iar dobanda de politica monetara ramane la 6%, adica dublu, va fi foarte mult.

Bogdan Baltazar, analist financiar

- Ar trebui sa ne ingrijoram, in primul rand, in privinta monedei europene datorita faptului ca va avea multe provocari de rezolvat. Cu variatii, acest curs va marca o usoara ameliorare pentru leu in 2012.

- Daca acum cursul valutar este de 4,31 lei/euro, cred ca va fi in jur de 4,15-4,20 lei/euro. Moneda europeana va slabi in anul urmator, ceea ce nu e deloc rau pentru noi.

- Pe plan intern, Romania trebuie sa incerce sa-si pastreze competitivitatea, "marfa pe marfa" cum se spune. Altfel, riscam sa derapam, iar cursul va fi primul care va prelua acest derapaj.

- BNR va fi neutra in ceea ce priveste interventia pe curs in 2012.

#curs valutar 2011, #curs valutar 2012, #cotatii leu euro, #evolutie euro 2011, #dobanda politica monetara bnr 2012, #BNR interventie leu , #Informatii bancare