Piata romaneasca de factoring a crescut cu 43,5% in 2011

Luni, 05 Martie 2012, ora 13:23
2123 citiri
Piata romaneasca de factoring a crescut cu 43,5% in 2011

Piata de factoring din Romania a crescut anul trecut cu 43,5%, la 2,58 miliarde de euro, in conditiile in care factoringul intern a avut o crestere de 49,5%, iar factoringul extern (de export si import) a sporit cu 25,5%.

Aproape jumatate(40%) dintre firmele care au apelat anul trecut la produsele de factoring aveau o cifra de afaceri sub 5 milioane de euro, 27% intre 5 si 50 milioane de euro, iar 33% peste 50 milioane de euro, a anuntat luni Asociatia Romana de Factoring (ARF).

"In timp ce pentru companiile mici motivatia principala ramane accesul facil la o finantare flexibila, adaptata necesitatilor lor, pentru companiile intr-o faza superioara de dezvoltare, principalele atuuri ale produsului sunt posibilitatea de externalizare a activitatilor de colectare si administrare de creante si, bineinteles, acoperirea riscului de neplata al clientilor", a declarat presedintele ARF, Bogdan Rosu.

Acesta sustine ca, in 2011, proiectele mari de investitii au fost sustinute de factoring, prin asigurarea finantarilor pe termen scurt, atat de necesare companiilor angrenate pe verticala in aceste proiecte. Fiind vorba de termene mari de plata si nedispunand de capital suficient la acest moment, multe companii nu ar fi putut prelua si duce la bun sfarsit noi oportunitati si proiecte fara sa aiba asigurat necesarul de finantare.

Astfel, companiile din zona de constructii si lemn (inclusiv infrastructura) au cesionat 21,15% din totalul creantelor gestionate de companiile de factoring in 2011.

Circa 20% a venit din zona de metale, chimicale si reciclare, 11,52% din auto si echipamente (inclusiv piese), 10,16% din zona bunurilor de larg consum, iar 9,5% din agricultura si industria alimentara. Companii din sectorul IT&C, energie, industria farma, transporturile si nu numai au fost, deasemenea, reprezentate pe piata de factoring in 2011.

ARF precizeaza ca importanta este si structura pietei in functie de tipul de produs de factoring accesat. In timp ce factoringul intern cu regres, urmasul direct al scontarilor a reprezentat 42,63% din piata, o crestere puternica s-a inregistrat de partea factoringului domestic fara regres, care a atins o pondere de 31,82% in 2011, aproape in dublare fata de 2010, conform estimarilor ARF.

#factoring Romania, #piata factoring Romania, #evolutie piata factoring Romania , #Informatii bancare