Planul de recapitalizare a bancilor europene, amanat

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 15:41
1282 citiri
Planul de recapitalizare a bancilor europene, amanat

Planul de garantii paneuropene pentru banci si publicarea detaliilor privind recapitalizarea bancilor a fost amanat, din cauza tensiunilor cauzate de inghetarea creditarii in Europa.

Miercuri, ministrii ar fi trebuit sa ajunga la un acord privind detaliile planului de 106 miliarde de euro de recapitalizare a bancilor, menit sa restabileasca increderea investitorilor.

Dar ultimele evolutii din statele afectate de criza au sporit temerile privind realizarea acestui plan.

Tarile ca Italia, care nu se mai pot imprumuta de pe piete decat la costuri extrem de ridicate si nu au cei 15 milioane de euro necesari recapitalizarii sistemului sau bancar sunt cele care ingrijoreaza investitorii, conform datelor Autoritatea Bancara Europeana (EBA).

In 27 octombrie, Autoritatea Bancara Europeana a anuntat ca bancile din Uniunea Europeana trebuie sa-si majoreze capitalul cu 106 miliarde de euro pana la sfarsitul lunii iunie 2012, intr-o incercare de a restabili increderea investitorilor intr-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro.

Giuseppe Vegas, seful Comisiei Nationale pentru Societati si Bursa (Consob) din Italia, s-a intrebat cum a calculat Autoritatea Bancara Europeana capitalul de care au nevoie institutiile de creditare italiene si a afirmat ca efortul de a-si majora capitalul risca sa exacerbeze criza creditarii.

Giuseppe Vegas a declarat pentru ziarul italian 'La Repubblica' ca Banca Italiei si Consob discuta reevaluarea acestor reglementari.

"In Italia exista temeri din partea bancilor. Oricum banii nu mai circula. Principalul risc il reprezinta o extinderea a crizei creditelor", a afirmat seful Consob.

EBA a anuntat ca bancile italiene trebuie sa-si majoreze capitalul cu aproape 15 miliarde de euro pentru a ajunge la o rata a fondurilor de nivel 1 (Core Tier 1) de 9% pana in iunie 2012.

Daca bancile nu reusesc sa-si majoreze capitalul, ele vor fi nevoite sa apeleze in ultima instanta la Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recapitalizare banci, #plan salvare banci europene, #solutii UE criza , #Informatii bancare