Pretul aurului scade cu 1%, tras in jos de euro

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 19:10
1620 citiri
Pretul aurului scade cu 1%, tras in jos de euro

Pretul aurului a scazut vineri cu 1% dupa ce euro s-a depreciat puternic fata de dolar in urma unei declaratii a unei surse guvernamentale din zona euro potrivit careia Standard&Poor's este pe cale sa retrogradeze ratingurile mai multor state din uniunea monetara.

Declinul a fost limitat totusi, pentru ca investitorii asteapta confirmarea zvonurilor, iar aurul este pe care sa incheie saptamana in crestere si sa realizeze cele mai bune performante pe parcursul a doua saptamani din ultimele doua luni.

La ora 15:17 GMT, aurul spot era tranzactionat in scadere cu 1,1%, la 1.631,24 dolari uncia.

Contractele de pe piata americana cu livrare in februarie sunt in scadere cu 15,3 dolari, la 1.632,5 dolari uncia.

Reactia aurului la extinderea crizei din zona euro a fost mixta. Temerile legate de datoriile suverane din regiune au contribuit anul trecut la cresterea pretului aurului la un nivel record, chiar daca dolarul s-a apreciat, dar in trimestrul al patrulea metalul pretios a evoluat in concordanta cu alte marfuri.

"Aurul este sustinut de aversiunea fata de risc. Totusi, daca aceasta aversiune urca la un nivel foarte ridicat, aurul tinde sa fie vandut alaturi de alte active mai riscante", a declarat Anne-Laure Tremblay, analist la BNP Paribas.

Ea a adaugat ca este clar ca problemele legate de datoriile suverane din zona euro nu s-au incheiat si vor mai avea loc noi corectii de preturi pe piata aurului, in lunile urmatoare.

Euro a atins vineri un nou minim al ultimelor 16 luni, de 1,2623 dolari pe unitate, fiind cotat ulterior la 1,2648 dolari pe unitate, in scadere cu 1,4%.

Declinul a fost determinat de o declaratie a unei surse guvernamentale din zona euro potrivit careia Standard&Poor's ar urma sa retrogradeze, posibil vineri, ratingurile mai multor tari din zona euro, dar nu si cele ale Germaniei si Olandei.

#pret aur, #scadere euro, #pret aur euro, #depreciere euro dolar , #Informatii bancare