Recapitalizarea directa a unei banci de catre UE, posibila numai daca statul nu ar face fata

Duminica, 09 Iunie 2013, ora 16:20
1402 citiri
Recapitalizarea directa a unei banci de catre UE, posibila numai daca statul nu ar face fata

Þarile din zona euro vor putea solicita sprijin direct de la fondurile de urgenta ale UE pentru bancile aflate in dificultate numai daca o interventie la nivel national ar reprezenta un risc pentru solvabilitatea statului, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

In caz contrar, Mecanismul European de Stabilitate, fond cu resurse de 500 miliarde euro, ar urma sa ofere linii de finantare statelor afectate, pentru ca apoi autoritatile nationale sa fie responsabile de distribuirea banilor pentru restructurarea bancilor cu probleme, asa cum s-a intamplat in cazul Spaniei, potrivit documentului obtinut de Bloomberg.

Facilitatea interventiei directe a Mecanismului European de Stabilitate la bancile cu probleme face parte din strategia Uniunii Europene de consolidare a sistemului bancar prin supraveghere comuna si printr-o procedura clara de a gestiona situatiile de criza bancara.

O tara unde bancile au probleme "se va califica pentru recapitalizare directa numai daca finantele publice ar ajunge intr-o situatie foarte grava", se arata in raport, care a urma sa acompanieze proiectul Comisiei Europene pentru rezolutie bancara in zona euro.

Potrivit proiectului de directiva, rezolutia reprezinta restructurarea unei institutii financiare in vederea asigurarii continuitatii functionarii activitatilor sale esentiale, mentinerii stabilitatii financiare si restaurarii, in totalitate sau partial, a viabilitatii bancii respective.

Liderii europeni au convenit anul trecut ca Mecanismul European de Stabilitate sa poata interveni in sprijinul bancilor aflate in criza fara a include autoritatile nationale in procedura. Masura, complementara pentru proiectul complex al uniunii bancare, are rolul de a rupe legaturile financiare dintre banci si guverne.

Procedura de rezolutie bancara va avea propriul fond, finatat initial cu garantii de la statele membre, care vor fi inocuite in timp de comisioane percepute de la institutiile de credit. Totodata, bancile vor suporta si eventuale pierderi inregistrate de acest fond, potrivit raportului CE.

Raportul mai precizeaza ca guvernele vor fi responsabile, pana in anul 2015, de orice finantare din bani publici necesara pentru sprijinirea sectorului bancar. Dupa acest termen, se anticipeaza ca institutiile UE vor fi dobandit prerogativele pentru a derula proceuri de "bail-in" (restructurare din resurse proprii), similare mecanismului implementat in Cipru, legiferate prin directiva privind rezolutia bancara.

Sistemul de rezolutie bancara si supraveghere bancara centralizata va include tarile din zona euro si statele UE non-euro care vor solicita aderarea la sistemul de supraveghere al Bancii Centrale Europene. Includerea statelor non-euro se va face prin amendamente la tratatul privind Mecanismul European de Stabilitate sau prin acorduri bilaterale cu guvernele respective, potrivit raportului CE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recaptalizare banci UE, #sistem bancar UE, #sistem bancar recapitalizare , #Informatii bancare