Reversul medaliei: Dezvoltarea excesiva a sectorului financiar afecteaza grav economia

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 10:01
1430 citiri
Reversul medaliei: Dezvoltarea excesiva a sectorului financiar afecteaza grav economia

Sectorul financiar contribuie in mod cert la dezvoltare, dar cresterea excesiva a acestuia poate afecta grav economia, privata de cei mai buni specialisti si cele mai bune idei in materie de prosperitate, avertizeaza analisti ai Bancii pentru Reglemente Internationale (BRI).

Analistii BRI afirma in concluziile unui raport, pe care le considera "izbitoare" ca "cu cat creste sectorul financiar cu atat incetineste cresterea economica", relateaza AFP.

Tarile avansate au permis dezvoltarea sectorului financiar, respectiv a bancilor si fondurilor de investitii, cu mult peste nivelul de la care devine nociv pentru economia reala, au subliniat analistii, care au exprimat in raport opiniile lor personale, chiar daca studiul este publicat de BRI.

Autorii raportului, economistii Stephen Cecchetti si Enisse Kharroubi, au plecat de la ideea general acceptata ca "finantele sunt bune pentru crestere", care a stat la baza dereglementarii masive inceputa in anii '80.

Problema este, in opinia lor, ca "sectorul financiar, ajuns obez, a devenit el insusi o povara pentru economie".

Analistii au ajuns la doua concluzii evidente. Prima dintre ele este ca o crestere rezonabila a sectorului financiar aduce anumite cresteri ale productivitatii.

A doua este ca, de la un anumit punct, depasit de mult timp de economiile dezvoltate, dezvoltarea bancilor si institutiilor de credit este asociata cu o crestere mai lenta.

#sectorul financiar specialisti, #economia dezvoltare sector financiar, #studiu BRI , #Informatii bancare