Romanii, nemultumiti de finantele lor: Doar 15% reusesc sa economiseasca

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 13:29
1726 citiri
Romanii, nemultumiti de finantele lor: Doar 15% reusesc sa economiseasca

Doar 15% dintre romani obisnuiesc sa economiseasca lunar din banii castigati. Mai mult, 43% dintre romani isi evalueaza situatia ca fiind rea, iar trei sferturi dintre respondenti au declarat ca isi monitorizeaza veniturile si cheltuielile, potrivit unui studiu.

Rezultatele studiului "Secrete ale economisirii" oferit de CashControl, prin platforma de cercetare online iVox.ro, arata ca, trei sferturi dintre respondenti (78%) au declarat ca isi monitorizeaza veniturile si cheltuielile, fie ocazional, fie ca o obisnuinta, atat prin metoda clasica a carnetelului, cat si prin aplicatii online, chiar daca nu economisesc.

Mai mult, aproape jumatate dintre romani (43%) isi evalueaza situatia financiara actuala ca fiind rea si foarte rea in timp ce doar o zecime dintre ei pot sustine ca au o situatie financiara buna sau foarte buna. Daca ar pierde sursa principala de venit, cele mai multe persoane ar recurge la reducerea drastica a cheltuielilor sau pur si simplu nu ar sti ce sa faca daca s-ar confrunta cu aceasta situatie.

Banii, suficienti doar pentru acoperirea cheltuielilor lunare

Datele sondajului mai revela faptul ca foarte putine persoane ajung sa puna bani deoparte la sfarsitul lunii. Mai mult de jumatate (56%) din respondenti declara ca reusesc sa-si acopere toate cheltuielile lunare, dar nu raman cu bani necheltuiti la sfarsitul acesteia.

Doar 21% raman cu bani necheltuiti, iar dintre acestia aproape un sfert sustin ca ii cheltuie luna urmatoare. Restul de ii economisesc, cei mai multi depozintandu-i intr-un cont de economii (54%) sau strangandu-i cash (43%).

Cele mai intalnite motive care stau la baza economisire sunt: achizitionarea unui obiect sau serviciu dorit (39,7%), perspectiva zilelor negre sau situatiilor neprevazute (31,59%) si investitiile (17,73%). In plan secundar se afla viitorul copiilor sau un trai bun la batranete.

Confruntati cu posibilitatea pierderii sursei principale de venit cei mai multi au gasit solutia in reducerea drastica a cheltuielilor (39.02%). Acestia sunt urmati de persoanele care declara ca nu stiu ce ar face daca s-ar confrunta cu aceasta situatie (21,83%).

Cheltuielile din categoria timp liber/divertisment sunt cele care au cel mai mult de suferit atunci cand respondentii se decid sa faca economii (31,35%), urmate de cele din categoria alte cumparaturi, exceptand cele alimentare (19.61%).

Administrarea banilor personali : O solutie pentru a economisi mai mult

Astfel 64% din totalul respondentilor sunt de acord cu afirmatia "Daca tin evidenta cheltuielilor si a veniturilor reusesc sa economisesc mai mult".

O insemnata parte din respondenti (78%) isi monitorizeaza veniturile si cheltuielile, fie ocazional, fie ca o obisnuinta. Dintre cei care isi monitorizeaza cheltuielile si veniturile lunare, majoritatea au indicat ca o fac in scris, pe un carnetel. O mica parte utilizeaza un program precum Microsoft Excel sau Google Spreadsheet in acest scop. Un procent de 3.59% utilizeaza aplicatia CashControl pentru a tine evidenta finantelor personale.

Chiar daca in prezent nu reusesc sa faca economii, majoritatea persoanelor spun ca se gandesc sa economiseasca mai mult pe viitor (89%). Mai mult de jumatate dintre respondenti (58%) considera ca o aplicatie de management financiar i-ar ajuta sa faca economii.

Cercetarea, derulata intre 1 aprilie - 15 mai 2012 pe un esantion de 9935 persoane, a urmarit sa descopere obiceiurile de economisire si planificare financiara ale romanilor si care sunt aspectele care influenteaza in mod negativ sau pozitiv aceste procese.

#romani economii, #finante romani, #studiu economii romani , #Informatii bancare