JPMorgan: Leul s-ar putea aprecia cu 3% in urmatoarele zile

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 14:02
1166 citiri
JPMorgan: Leul s-ar putea aprecia cu 3% in urmatoarele zile

Analistii de la JPMorgan preconizeaza o apreciere a leului cu 3% in urmatoarea perioada, cursul urmand sa ajunga la 4,2 lei/euro.

Aceasta apreciere a leului este pusa pe seama schimbarii standardelor de contabilitate pentru banci, fapt ce determina institutiile financiare sa schimbe volume mari de valuta in moneda locala, informeaza Mediafax.

Miercuri, leul s-a apreciat usor, iar cotatiile au coborat la un nivel de 4,31 lei/euro, pe o piata cu volume reduse de transfer, conform dealerilor.

De la 1 ianuarie 2012, bancile se vor alinia la standardele internationale, IFRS, institutiile financiare urmand sa ajunga la un nivel de "supraprovizionare", deoarece aceste standarde permit bancilor sa reduca provizioanele constituite pentru credite neperformante in cuantum uantum echivalent cu 100% din valoarea de piata a colateralului, mentioneaza cei de la JPMorgan.

In plus, analistii estimeaza ca date fiind reglementarile BNR, capitalul suplimentar va fi constituit in rezerve.

Din moment ce creditele in moneda straina constituie 65% din soldul total al imprumuturilor, bancile vor dori sa schimbe rapid in lei "provizioanele suplimentare" detinute acum in valuta.

Cum creditele in moneda straina constituie 65% din soldul total al imprumuturilor, JPMorgan crede ca bancile vor schimba rapid provizioanele suplimentare detinute acum in valuta.

Astfel, se anticipeaza tranzactii in valoare de 1-1,5 miliarde de euro pe piata locala rezultate din conversia acestor provizioane suplimentare.

Drept consecinta, este posbil ca leul sa se aprecieze cu circa 3%, tinand cont de faptul ca volumul de tranzactionare euro/leu este de circa 150 milioane euro pe zi pe piata spot si aproxiamtiv 200 milioane euro pe zi prin tranzactii interbancare.

#curs leu, #apreciere leu, #curs valutar, #provizioane suplimentare, #standarde IFRS , #Informatii bancare