Sectorul bancar din Rusia se clatina ingrijorator. Putin cere ajutorul unui expert din epoca sovietica

Marti, 04 Octombrie 2016, ora 14:48
6797 citiri
Sectorul bancar din Rusia se clatina ingrijorator. Putin cere ajutorul unui expert din epoca sovietica
Foto: Kremlin

Banca Centrala a Rusiei a decis sa faca schimbari radicale in conducerea institutiei, observatorii catalogand "miscarile de trupe" efectuate drept cea mai importanta remaniere din ultima perioada.

Guvernatorul Elvira Nabiullina a avizat trecerea prim-viceguvernatorului Dmitry Tulin din postura de de responsabil de politici monetare la carma departamentului de supraveghere incepand cu a doua jumatate a acestei luni, iar acest lucru anunta vremuri grele pentru institutiile de credit din Rusia, relateaza Bloomberg.

Supraveghere stricta

Tulin pare piesa principala intr-o serie de rocade survenite in conducerea Bancii Centrale din Rusia. Acesta il va inlocui din functie pe Alexei Simanovsky, actualul sef de la supraveghere, care va deveni consilier personal al Nabiullinei, in vreme ce viceguvernatorului Mihail Sukhov, cel care raspunde de partea de supraveghere si reglementare a sistemului, i s-a aratat direct cartonasul rosu.

De asemenea, coordonarea politicii monetare va intra direct in atributiile guvernatorului Elvira Nabiullina.

"Este o surpriza. Nimeni nu se astepta la asemenea schimbari. Se vede dorinta de a avea un sistem de supraveghere mult mai eficient", comenteaza Oleg Kouzmin, un fost consilier al conducerii Bancii Centrale, in prezent economist sef la Renaissance Capital.

Tulin este un personaj care a lucrat in institutie inca din 1978, in perioada URSS, ulterior urmand o cariera in cadrul FMI. In ianuarie 2015, Nabiullina si Putin au apelat la fostul bancher din epoca sovietica pentru a mentine sub control cea mai grava criza valutara in care s-a scufundat Rusia dupa 1998.

Acum, Tulin va deveni instrumentul prin care Nabiullina va putea reaseza pe o fundatie solida sistemul bancar rusesc, dupa ce a eliminat bancile decapitalizate si cu un management defectuos.

"Schimbarile semnalizeaza si faptul ca s-a terminat operatiunea de curatare a sistemului bancar", crede Kouzmin. Peste un sfert din institutiile de credit din Rusia au ramas fara licenta in urma curatarii sistemului initiat in mandatul Elvirei Nabiullina, multe dintre acestea fiind implicate si in operatiuni de spalare de bani si retrageri de capital.

Un sistem nou

Din 2008 si pana in prezent, Banca Centrala a Rusiei a recapitalizat diverse banci cu o suma totala echivaland cu 28 miliarde de dolari, iar de acum da semne ca doreste sa isi extinda rolul si in initierea programelor bailout pentru banci aflate sub controlul statului.

Planurile guvernatorului Nabiullina include crearea unui department special care sa se ocupe de recapitalizarea si lichidarea institutiilor financiare, ca si in analiza de risc.

"A devenit evident faptul ca reglajele fine si intensificarea muncii in cadrul legal actual nu sunt de ajuns. Avem nevoie de o reorganizare in profunzime, o resetare a intregului sistem", a explicat guvernatorul Bancii Rusiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem bancar Rusia, #recapitalizare banci, #supraveghere banci Rusia , #Informatii bancare