Sinca: BCR estimeaza un curs valutar de 4,5 lei/euro, pana la finele anului

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 13:15
2423 citiri
Sinca: BCR estimeaza un curs valutar de 4,5 lei/euro, pana la finele anului

Banca Comerciala Romana (BCR) se asteapta, in septembrie, la o inflatie anuala de 4,2 - 4,4%, un curs relativ stabil de 4,5 lei/euro pana la finele anului si o dobanda de politica monetara neschimbata, a declarat luni, Florin Eugen Sinca, analist in cadrul Bancii Comerciale Romane.

"Cresterea recenta a inflatiei nu a reprezentat o surpriza pentru noi si consideram ca acest trend va continua in lunile urmatoare, fiind posibil ca in luna septembrie inflatia sa atinga un nivel de 4,2 - 4,4% si sa iasa din tinta BNR. Pentru finalul anului 2012 estimam o rata a inflatiei de 4%, limita superioara a tintei BNR", s spus Sinca.

Potrivit acestuia, principalii factori inflationisti vor fi cresterea pretului alimentelor atat pe plan intern ca urmare a secetei cat si la nivel international, majorarile preturilor administrate si posibile noi scumpiri ale carburantilor.

"Totodata, se remarca o deteriorare a anticipatiilor inflationiste ale consumatorilor. In acest context, consideram ca BNR va mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25% in anul 2012 si va aplica un control mai strict al lichiditatii care se va traduce in dobanzi mai mari pe piata interbancara.

Astfel, am putea asista la un curs de schimb relativ stabil in jurul nivelului de 4,5 lei pentru un euro pana la finele anului deoarece o depreciere puternica a leului ar pune in pericol tinta de inflatie", a afirmat oficialul BCR.

Potrivit acestuia, consolidarea rezervelor valutare ale BNR dupa emisiunea de euroobligatiuni a Ministerului de Finante este un element pozitiv pentru evolutia cursului de schimb. Sinca nu a exclus o noua emisiune de euroobligatiuni pana la finele acestui an.

#BCR curs valutar, #BCR inflatie, #BCR tinta inflatie , #Informatii bancare