Sondaj: Bancherii cred ca o noua recesiune va duce la alte falimente in sistemul financiar global

Luni, 27 Februarie 2012, ora 15:23
1228 citiri
Sondaj: Bancherii cred ca o noua recesiune va duce la alte falimente in sistemul financiar global

Riscul unei noi recesiuni globale si a unei alte crize bancare este ridicat, potrivit unui nou sondaj realizat in randul bancherilor, care identifica cele mai mari amenintari pentru industria financiara globala, principala cauza a acestei ingrijorari reprezentand criza din zona euro.

Raportul anual al CSFI Banking Banana Skins, produs in asociere cu PwC, aseaza riscul macroeconomic pe primul loc intre 30 de amenintari posibile pentru sectorul bancar. Sondajul se bazeaza pe raspunsurile a mai mult de 700 de bancheri, membri ai autoritatilor de reglementare si analisti din 58 de tari.

Sondajul arata ca nivelul de ingrijorare cu privire la perspectivele sectorului financiar este la cel mai inalt nivel de la inceperea acestor studii in urma cu 13 ani. Multi respondenti se asteapta la un nou val de falimente bancare si nationalizari.

Socul unui colaps al zonei euro ar afecta nu doar bancile europene, ci si cele din alte regiuni

Principala cauza a acestei ingrijorari o reprezinta criza din zona euro, care ar putea duce la intrarea in incapacitate de plata a mai multor tari. Socul unui colaps al zonei euro ar afecta nu doar bancile europene, ci si cele din alte regiuni. Bancherii din tari precum Statele Unite, Canada, China, Argentina sau Australia au asezat criza din zona euro pe primul loc intre ingrijorarile lor.

Prima consecinta a unei prabusiri a zonei euro ar fi pierderi masive din credite, risc care a fost identificat pe locul al doilea de catre bancheri. Acest lucru ar fi urmat de o criza de finantare, bancile avand accesul blocat la lichiditati si capital.

Cresterea ingerintelor politice si inasprirea cadrului de reglementare sunt alte riscuri majore identificate de catre respondenti. Desi initiativele de reglementare sunt menite sa puna capat crizelor bancare, acestea reprezinta de asemenea un cost aditional si deturneaza bancile de la obiectivele lor, ingreunandu-le misiunea de a asigura finantarea economiei.

Ingrijorarea cu privire la capacitatea bancilor de a gasi o cale de iesire din criza este de asemenea ridicata: slabiciunile in guvernanta corporativa si riscul de management sunt prezente intre primele zece riscuri percepute la nivel global. Un risc in crestere este cel legat de continuitatea afacerilor, risc legat de capacitatea sistemului bancar de a supravietui unui esec major al unei institutii financiare.

Bancherii se tem de un nou credit crunch si de incertitudinile privind schimbarile cadrului de reglementare

"Imaginea care rezulta din acest sondaj este destul de intunecata. Acesta reliefeaza un sistem bancar fragil, amenintat de multiple riscuri si incertitudini", a declarat editorul studiului, David Lascelles.

"Bancile sunt preocupate de amenintarile puse de actuala criza din zona euro, de riscul unui nou credit crunch si de incertitudinile legate de schimbarile cadrului de reglementare", de precizat Vasile Iuga, country managing partner, PwC Romania.

"In actualul context, foarte multe banci vor avea probleme in a genera venituri adecvate din toate segmentele in care activeaza. Bancile vor fi nevoite sa-si refaca modelul de afaceri, iar noi reduceri de personal in sectorul financiar par inevitabile, pe masura ce bancile vor cauta sa-si reduca cheltuielile", a declarat Dan Iancu, Partener, Servicii de Consultanta pentru Management, Liderul Grupului de Servicii pentru Sectorul Financiar, PwC Romania.

#bancheri criza economica, #criza datoriilor suverane, #recesiune economica bancheri , #Informatii bancare