Trecerea la monedele nationale costa mai mult decat salvarea euro

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 20:00
1336 citiri
Trecerea la monedele nationale costa mai mult decat salvarea euro

Uniunea Europeana nu va renunta la moneda euro, pentru ca trecerea la monedele national este mult mai costisitoare decat salvarea monedei unice, a declarat vineri presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.

"Eu nu cred ca este o solutie (disparitia euro, n.r) pentru ca am convingerea ca trecerea la monede nationale este mult mai costisitoare decat salvarea euro, care totusi este in functiune, care are o zona de acoperire destul de mare. Se fac cateva propuneri, eu vreau sa spun un punct de vedere personal, cred ca important va fi daca se va lua o masura cu privire la uniformizarea sau aducerea la paliere apropiate a fiscalitatii in toate tarile europene, atunci probabil ca lucrurile se vor simplifica, pentru ca presiunea asupra euro va scadea", a spus Radu Ghetea, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank.

El a declarat ca in cazul in care totusi s-ar decide renuntarea la euro, atunci la trecerea la monedele nationale s-ar intampla aceleasi lucruri ca la trecerea la euro.

"Eu nu cred ca va disparea euro, dar daca ma intrebati din punct de vedere teoretic ce s-ar putea intampla, am auzit cu totii ca se fac, mai in gluma, mai in serios, referiri la faptul ca Grecia si Irlanda au inceput sa vada daca masinile de imprimat vechile lor bancnote si monede mai functioneaza. Sa presupunem ca functioneaza acele masinarii sau ca se vor inventa altele noi, la un moment dat se va face o conversie, se va stabili un curs de schimb intre monedele vechi si monedele noi. Atunci cand s-a trecut la euro, timp de doi ani te puteai duce la banca centrala a Frantei sau a Germaniei si cu bancnote si monede de gen lire italiene, franci francezi sau marci germane obtineai euro. Asa se va intampla si acum daca va fi asa ceva", a precizat Ghetea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ghetea zona euro, #criza financiara UE, #masuri salvare moneda euro , #Informatii bancare