Unde se vor duce banii din reducerea RMO: In titluri de stat

Vineri, 23 Martie 2012, ora 15:47
1452 citiri
Unde se vor duce banii din reducerea RMO: In titluri de stat

Sumele care s-ar elibera daca Banca Natioanla a Romaniei ar reducere nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) se vor duce in prima faza in titluri de stat, a declarat vineri presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.

"Cred ca se va deschide o noua etapa de reducere a dobanzilor atat la active cat si la pasive. Unde se vor duce banii? In primele zile banii se vor duce in titluri de stat, e clar. Parerea mea este ca banii se vor duce incet incet in creditare si in alte active de genul titlurilor de stat".

"Dar sa nu uitam ca nu este lucrul pe care ni-l dorim cu ardoare sa punem banii in titlurile de stat. Aceasta inseamna ca nu mai suntem banca comerciala, ci o banca de investitii sau facem ceea ce facea Casa de Economii si Consemnatiuni in perioada de pana in 2007, cand atragea bani de pe piata si ii plasa in titluri de stat", a spus Radu Ghetea, in cadrul conferintei: "2012: Intre noua ordine bancara si relansarea economiei".

El a declarat ca titlurile de stat sunt o supapa si o necesitate. Acestea sunt o supapa atunci cand vine un client cu o suma importanta si banca nu poate sa o plaseze a doua zi sau se reduce rezerva minima obligatorie si atunci apare un surplus de bani pe care il plaseza in titluri de stat.

De asemenea, Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania a declarat ca reducerea rezevei va duce la un exces de lichiditate la nivelul sistemului, dar care trebuie plasata rapid si probabil ca de la baca la banca sunt diverse oportunitati, dar per ansamblu va duce la o crestere a expunerii pe care sectorul o are pre titluri de stat, ceea ce presupune si o scadere a randamentelor titlurilor de stat.

"In clipa de fata costul rezervei este mai mare. Deci se elibereaza niste bani pe care noi ii tinem pe niste randamente mai mici si pe care putem sa ii plasam pe randamente mai mari. Banii pot fi plasati in titlluri de stat", a explicat Sergiu Oprescu.

Radu Ghetea a declarat vineri ca s-a ajuns la o limita la care daca se mai reduce dobanda de politica monetara nu se mai pot reduce dobanzile in piata bancara si sugereaza o scadere a rezevelor minime obligatorii.

Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,50%, incepand cu data de 3 februarie 2012, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ghetea rezerve mimine, #obligatiuni rezerve minime, #Ghetea declaratii , #Informatii bancare