Bancile aduna "armate" pentru a executa datornicii mai repede

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 08:00
4589 citiri
Bancile aduna "armate" pentru a executa datornicii mai repede

Bancile de pe piata locala incep ofensiva pentru recuperarea creantelor de la datornici, dupa pierderi record de 2,1 miliarde de lei anul trecut si o rata de neperformanta de 18%. Miza este reducerea pana la jumatate a perioadei care precede procedura de executare.

Iar momentul este propice, dupa ce ultimele modificari ale Codului de procedura civila aduc o fluidizare a procesului de valorizare a bunurilor executate silit.

BCR isi face "armata de recuperatori"

Primul semnal vine din partea BCR, care a zguduit finantele Erste Group cu pierderi record de 1,2 miliarde de lei in 2012. Rezultatele sunt puse pe seama unei majorari cu 68% a costului cu provizioane, in contextul in care banca mai atinge un record nedorit pe piata romaneasca: o rata de neperformanta de peste 26%.

BCR a inregistrat o pierdere record in 2012

"Anul acesta vom vedea la BCR o scadere puternica a costului cu provizioanele pentru pierderi din credite. De asemenea, se vad deja unele efecte ale programului de crestere a eficientei bancii, iar cea mai mare parte a costurilor de restructurare au fost prinse pe 2012. Sper ca vom avea un profit in Romania anul acesta", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

Cu alte cuvinte, liderul pietei bancare din Romania trebuie sa-si amelioreze urgent portofoliul de credite. In acest context, Erste Group intentioneaza sa creeze la BCR o divizie de recuperare a creantelor de dimensiuni nemaintalnite pe piata bancara din Romania, cu o schema de personal de 500 de oameni.

Aceasta superdivizie va functiona ca o companie de sine statatoare in cadrul bancii, cu scopul de a deveni un centru de profit, potrivit vicepresedintelui Erste Group, Manfred Wimmer.

"Refacem toata zona de gestiune a creditelor neperformante si de restructurare. Am alocat personal suplimentar si vrem sa construim o baza operationala care sa devina centru de profit", a declarat bancherul.

Marele castig: timpul

Insa de ce s-ar aventura o banca in asa masura pe piata de recuperare a creantelor? In prezent, pachetele de creante sunt preluate de la banci la un pret mediu de 12% din valoarea lor, in conditiile in care, in 2008, acestea se cumparau si la preturi de 30%, potrivit reprezentantului Coface Romania, Constantin Coman.

Insa nu preturile reprezinta motivul principal, sustine avocatul Marius Coltuc, in contextul in care nici in momentul de fata BCR nu lasa din mana portofoliul de creante, ele fiind vandute catre firme de recuperari controlate tot de catre institutie.

Marele castig este reducerea la jumatate a perioadei necesare pentru inceperea procedurilor de executare (adica de la cel putin 6 luni in prezent, la 2-3 luni din momentul in care debitorul nu mai plateste ratele).

"Sunt niste formalitati interne, pentru ca ei oricum nu cesioneaza niciodata catre noi (n.r. recuperatorii din piata). Ei acum asteapta 3-4 luni pentru a cesiona. Au niste operatori call center care insa nu dau rezultate, pentru ca nu sunt specialisti. Vor sa execute cat mai repede, sa nu mai piarda vremea", a declarat pentru Business24 avocatul Marius Coltuc.

Practic, BCR nu trebuie decat sa uneasca sub propria palarie cele trei firme de recuperare cu care lucreaza - Top Factoring, Profit Credit si S.E. Capital, pentru a elimina din pasii birocratici.

Piata bancara, cu ochii pe miscarea BCR

"Este o miscare importanta, este o inovatie pe piata romaneasca, sunt sigur ca toate celelate banci se vor uita cu mare atentie si in cazul in care se va dovedi de succes, s-ar putea sa fie imitata, pentru ca toate bancile au portofolii importante de creante de recuperat", a declarat pentru Business24 analistul financiar Aurelian Dochia.

De altfel, nu ar fi prima data cand BCR ar genera un trend pe piata locala. In octombrie, banca a mai facut un gest indraznet, anuntand ca, incepand cu 2013, va acorda credite ipotecare doar in moneda nationala. La mai putin de doua luni, ING anunta masuri similare. Si BRD a decis, in aceeasi perioada, sa acorde credite in lei, in cadrul programului Prima Casa, fara a le exclude insa pe cele in euro.

ING Bank urmeaza exemplul BCR: Renunta la creditele ipotecare in valuta

Pe de alta parte, un astfel de trend ar putea aduce pierderi semnificative pietei de recuperare a creantelor, in contextul in care bancile din Romania au vandut anul trecut credite cu o valoare cumulata de circa 1,6 miliarde de lei.

Valoarea totala a creantelor cumparate anul trecut de recuperatorii de datorii, de la clienti precum banci, companii de leasing, operatori telecom sau furnizori de utilitati, se ridica la circa doua miliarde de lei.

#executare silita banci, #divizie recuperare BCR, #credite neperformante banci, #recuperare creante , #Licitatii banci