BNR a imprumutat luni sapte banci cu 2,2 miliarde lei, prin repo

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 13:22
1579 citiri
BNR a imprumutat luni sapte banci cu 2,2 miliarde lei, prin repo
Foto: Dcnews.ro

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni sapte banci cu 2,19 miliarde lei, prin operatiunea repo, sub suma acordata saptamana trecuta, cand institutiile de credit au atras 3,53 miliarde lei.

Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.

Incepand din 4 martie BNR nu a mai limitat imprumuturile acordate bancilor comerciale prin licitatiile repo, iar sumele au variat intre 247,4 milioane lei si 7,33 miliarde lei.

Dobanzile practicate luni dimineata de bancile comerciale pentru depozitele in lei atrase pe termen de o zi fluctuau aproape de cele de vineri, la 4,58 - 5,08% pe an, iar cele cu scadenta la o saptamana se plasau la 4,64 - 5,14%.

Banca centrala a reluat pe 8 octombrie 2012 limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo au variat in perioda octombrie - febuarie intre 4 miliarde lei si 11 miliarde lei.

In acelasi timp, sumele licitate de banci in cadrul licitatiilor repo au fost cuprinse intre 12,73 miliarde lei si un record de 38,49 miliarde lei. Volumele ridicate solicitate de banci nu reflecta fidel nevoia de lichiditate as acestora, din cauza ca la licitatiile plafonate sumele sunt acordate pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii umelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

#licitatie repo BNR, #lichiditate banci, #imprumuturi repo , #Licitatii banci