Beijingul da semne de ingrijorare: Firmele noastre sunt supraindatorate!

Luni, 21 Martie 2016, ora 14:03
2384 citiri
Beijingul da semne de ingrijorare: Firmele noastre sunt supraindatorate!
Foto: Wikimedia

Nivelul mare de credite contractate de companiile chineze incep sa dea fiori oficialilor de la Beijing.

Cel mai recent semn de recunoastere a pericolului care planeaza asupra mediului economic din China vine chiar de la guvernatorul bancii centrale, anunta CNN Money.

Tara datornicilor

Zhou Xiaochuan, guvernatorul Bancii Populare a Chinei, a sesizat faptul ca nivelul creditelor acordate corporatiilor din China devenit alarmant, tinand cont de dimensiunile economiei tarii.

Oficialul chinez a facut remarca in cadrul unui forum economic de la Beijing, aratand ca situatia ar putea reprezenta un risc major pentru stabilitatea celei de-a doua economii a lumii.

Un raport de anul trecut al McKinsey Global Institute arata ca nivelul creditelor in China a crescut intr-un ritm ametitor, la mijlocul anului 2014 ajungand sa valoreze de aproape 3 ori cat PIB-ul tarii.

Nivelul creditelor acordate in China a ajuns sa il depaseasca pana si pe cel din Statele Unite.

Cresterea rapida a imprumuturilor a fost intretinuta in special de marile companii, raportul McKinsey aratand ca, in acest moment, China "detine una dintre cele mai mari datorii corporatiste din intreaga lume".

Insa, pe masura ce ritmul de crestere economica din tara s-a incetinit, iar nivelul datoriilor a continuat sa creasca, au aparut ingrijorari privind abilitatea corporatiilor chinezesti de a gestiona creditele contractate, in special in industrii afectate de recentele evolutii ale pietelor: siderurgie si cea a materiilor prime.

Frana economica

O evaluare recenta venita de la Moody's arata ca supraindatorarea companiilor din China s-ar putea transforma intr-o decelerare economica sau intr-o povara greu de suportat in bilantul bancilor din tara.

Guvernatorul Zhou a explicat ca un mod de a rezolva problema il reprezinta reformarea pietelor financiare din tara, astfel incat companiile sa reuseasca sa stranga capital prin vanzarea de actiuni mai degraba decat din contractarea unor credite.

Conform oficialului din fruntea Bancii Populare a Chinei, un plan de reformare a pietelor financiare este inclus in actualul plan cincinal al guvernului de la Beijing.

Luna trecuta, Beijingul a decis sa demita intreaga conducere a institutiilor cu rol de reglementare in piata, dupa ce pietele de capital din tara au suferit mai multe socuri in vara anului trecut si la inceputul acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nivel datorii corporatii China, #piete financiare China, #grad indatorare firme , #Oferte banci