BNR va recomanda bancilor relaxarea restructurarii creditelor

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 18:00
1783 citiri
BNR va recomanda bancilor relaxarea restructurarii creditelor

Directia de Supraveghere din BNR a anuntat ca va propune conducerii BNR relaxarea restructurarii creditelor, astfel incat cei care pot sa plateasca o parte din rata sa beneficieze de restructurare, a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR.

"Cel putin in perioada urmatoare, punctul meu de vedere este ca vom propune conducerii Bancii Nationale a Romaniei si Consiliului de Administratie sa relaxam putin restructurarea creditelor, a declarat Cinteza.

"Din punct de vedere al prudentei, cel putin pana in momentul de fata nu am incurajat mai mult de o restructurare a creditelor pentru care clientul nu poate sa dovedeasca ca are capacitate viitoare de plata", a adaugat reprezentantul BNR.

Sumele datorate de clientii care nu pot achita ratele lunare nu trebuie restructurati.

"Deci, un client care nu dovedeste ca are capacitate de plata nu trebuie restructurat. Dovada este faptul ca din cei restructurati, aproape 40% au revenit rau-platnici. Nici rigiditatea in restructurare nu este recomandata", a spus Nicolae Cinteza, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank.

Banca este rau-intentionata daca nu accepta situatia in care clientul nu poate plati intreaga suma din rata lunara

El a explicat ca restructurarea se va aplica in situatii in care clientul plateste, chiar daca nu plateste toata suma.

"Exista situatii in care foarte multe persoane nu isi pot plati rata stabilita in urma restructurarii, dar au bunavointa si vin la banca si platesc jumatate sau 40% din rata.

Omul vine si spune ca nu poate sa plateasca decat o anumita suma. Inseamna ca banca este rau-intentionata daca nu accepta aceasta situatie. In mod normal, o astfel de buna-vointa este de apreciat.

Lucrurile acestea le vom incuraja, nu acelea in care clientul plateste doar o luna dupa restructurare, ca apoi sa nu mai plateasca nimic sase luni de zile", a explicat Cinteza.

Directorul Directiei Supraveghere din BNR a spus ca masura ar putea fi discutata la jumatatea saptamanii viitoare.

"Cred ca la jumatatea saptamanii viitoare vom initia o nota catre conducerea bancii, sa ridicam problema si sa se discute intr-un comitet de supraveghere sau la nivelul directiilor si conducerii executive.

Tinand cont ca aceasta era o recomandare transmisa printr-o scrisoare, probabil procedura va fi aceeasi: o scrisoare transmisa tuturor bancilor prin care sa le spunem ca nu am avut in vedere un cadru asa de strict".

"Daca ai facut o data restructurare sa nu o poti face si a doua oara in conditiile in care clientul face plati partiale. Daca face plati partiale si dovedeste ca nu poate sa plateasca, insa plateste din rate o anumita suma, astfel de situatii le incurajam", a spus Cinteza.

Unele banci au inteles eronat restructurarea creditelor

"In ceea ce priveste restructurarea, prin felul in care au facut-o unele banci si-au cam omorat clientii sau erau pe punctul sa ii omoare si au inteles cam tarziu ca e mai bine sa incasezi ceva decat sa iei in portofoliu cladiri sau terenuri pe care sa le administrezi si ulterior sa le vinzi destul de greu....

Politica bancilor trebuie sa fie una care sa incurajeze incasarea creditelor. Nu dorim ca bancile sa se transforme in agentii imobiliare", a mai spus directorul Directiei de Supraveghere din BNR.

"Ele trebuie sa aiba in vedere ca perioada care a inceput dupa 2008 si perioada care va urma nu mai este o perioada deschisa creditarii asa cum a fost catva timp. Si asta este principala provocare a bancilor pentru perioada care urmeaza: schimbarea profilului de business, aici trebuie sa lucreze bancile", a declarat Cinteza.

Potrivit acestuia, daca bancile nu vor intelege ca principalul activ pe care il au este clientul, atunci vor disparea, si nu trebuie sa isi continue politica, fiindca uneori au fost exagerari.

De asemenea, acesta a fost si motivul pentru care doi presedinti de banca au fost schimbati ca urmare a solicitarii BNR, unuia chiar i s-a retras avizul.

#credite BNR neperformante, #plata rate banci, #reesalonare plata banci , #Oferte banci