Cardul de credit pentru cumparaturi: Centura de siguranta a romanilor

Joi, 17 Mai 2012, ora 08:16
2744 citiri
Cardul de credit pentru cumparaturi: Centura de siguranta a romanilor

Cardul de credit reprezinta pentru multi romani "centura de siguranta" in an de criza financiara. Posibilitatea de a plati in rate si de a avea o resursa financiara pentru "zile negre" ar putea fi doua dintre motivele care ii determina pe clientii bancilor sa apelze la astfel de resurse.

"Cardul de credit este o alternativa atractiva la imprumuturile de consum in lei atunci cand vorbim de sume mici. Multi clienti il vad ca pe o centura de siguranta pentru atunci cand raman fara lichiditati", a declarat pentru Business24 economistul sef al Volksbank, Melania Hancila.

Care sunt elementele pe care trebuie sa le aiba in vedere un client cand alege un card de credit pentru cumparaturi?

Perioada de gratie si furnizorii fac diferenta

Cu ajutorul cardului de credit pentru cumparaturi poti plati masa la un restaurant, dar si o excursie la Viena. Cand alegi insa un card de credit de cumparaturi trebuie sa ai in vedere furnizorii cu care banca are contract pentru a avea o gama cat mai variata de optiuni.

In plus, un alt element care trebuie sa cantareasca greu in alegerea cardului de cumparaturi este perioada de gratie. Pentru sumele cheltuite la comercianti si rambursate pana la data limita, banca nu percepe niciun fel de dobanda.

Perioada de gratie este cuprinsa intre 45, in cazul unui card Avantaj si 56 de zile, cum este pentru cardul de cumparaturi Raiffeisen.

Retragerea banilor, o capcana

Daca in situatia achitarii cumparaturilor cumparaturilor cu cardul nu exista nicun fel de dobanda, in cazul retragerii banilor sunt percepute taxe suplimentare. Spre exemplu, in cazul cardului Avantaj se percepe 2,33% dobanda/luna pentru retragerile de numerar de la orice bancomat.

La acestea si adauga comisionul anual de administrare cuprins intre 40 si 60 de lei sau comisionul percept la fiecare interogare de sold.

Dobanzile percepute pentru cardurile de cumparaturi sunt cuprinse intre 25 si 35%. In cazul Card Avantaj dobanda anuala este de 28% pe an, pe cand pentru cardul de cumparaturi Raiffeisen este perceputa o dobanda de 24,07%.

Siguranta, pe lista avantajelor

Cardul de credit este un instrument mult mai sigur pentru cumparaturile online decat cardul clasic de debit sau contul PayPal care sunt conectate la un cont bancar, ceea ce faciliteaza furtul informatiilor.

Cardurile de credite, preferatele romanilor

Numarul cardurilor de credit active cu functie de credit depasea in martie 2,1 milioane de unitati. Dupa perioada de apogeu a cererii pentru cardului de credit din anul 2009, datorata inghetarii creditului de consum, in perioada 2011-2012 numarul total de carduri de credit a stagnat la 2 milioane de unitati.

#carduri credit cumparaturi, #card credit cumparaturi, #card credit cumparaturi avantaje, #card credit cumparaturi dezavantaje , #Oferte banci