Cat plateste un fermier pentru un "credit punte" pe baza subventiei APIA

Luni, 12 August 2013, ora 08:03
4228 citiri
Cat plateste un fermier pentru un "credit punte" pe baza subventiei APIA

Mai mult de jumatate din terenurile agricole ale Romaniei sunt lucrate de micii fermieri care nu s-au inregistrat ca persoana jurdica. In incercarea de a comasa terenurile, autoritatile "uita" de fermierii care nu si-au inregistrat exploatatia sub o forma juridica.

Astfel, in prezent doar doua banci acorda credite pentru fermierii persoane fizice, restul concentrandu-se pe credite pentru agricultorii cu personalitate juridica.

Peste 56% din suprafata agricola utilizata din Romania apartine explotatiilor fara persoana juridica, se arata in Studiul "Cadrul National Strategic", realizat de comisia prezidentiala pentru Agricultura. Ba mai mult decat atat, din acestea 12%, sunt ferme care au peste 100 de hectare de teren agricol.

"In ultimii ani au crescut si suprafetele din exploatatiile fara personalitate juridica care exploateaza peste 100 ha. Conforma RGA 2010 (Recensamantul General Agricol din 2010), exploatatiile fara personalitate juridica peste 100 ha gestioneaza 12% din suprafata detinuta de acest tip de ferme (adica cca 900 mii ha), fata de numai 6% in 2002 (respectiv 475 mii ha)", se arata in documentul oficial.

Cele mai "caute" forme de creditare in cazul fermierilor sunt creditele "punte" pentru subventiile APIA. Practic, bancile le acorda agricultorilor, in baza subventiei pe urmeaza sa o primeasca, credite de la 90% din valoarea sumei pe care o au de incasat. Totusi, cele mai multe banci se inghesuie, si pentru aceste forme de creditare, la persoanele juridice.

In momentul de fata, in Romania exista insa doar doua instiutii de credit care acorda finantare inclusiv persoanele fizice: Intesa Sanpaolo Bank si Banca Transilvania.

Cat plateste un fermier cu 100 de hectare pentru un credit punte

Astfel, o persoana care detine o suprafata de 100 de hectare, in baza Schemei de Plata Unica pe Suprafata, beneficiaza de o adeverinta eliberate de APIA prin care se certifica faptul ca fermierul in cauza urmeaza a beneficia de un cuantum de 11.966 de euro.

Creditul pe care il poate lua Avand in vedere procentul de 90% din valoarea subventiei ramase de incasat de fermier de la APIA, clientul poate beneficia de finantare din partea bancii la o valoare maxima de 10.769 euro.

Dobanda si comisioanele platite Pentru o perioada de 12 luni, cu o dobanda de 8,59% (Robor6M+3,75pp) costul final al creditului pe care trebuie sa il suporte clientul ajunge la 11.277 euro.

Conditiile de creditare de la Banca Transilvania

Clienti eligibili:Institutia acorda creditele APIA persoanelor fizice care urmeaza sa incaseze subventii platite de APIA pentru suprafetele de teren exploatate, potrivit declaratiei pentru "Business24" a reprezentantilor bancii.

Valoarea creditului: Suma maxima a creditului este de maxim 90% din valoarea subventiei ramase de incasat de fermier de la APIA.

Dobanzi si comisioane:Dobanda este Robor6M+3,75pp, 8,59%. Comisionul de analiza dosar este de 50 de lei si se plateste in momentul acordarii creditului.

Perioada de creditare: Creditele se ramburseaza integral in momentul in care APIA vireaza subventiile. Perioada maxima a creditului este 30 iunie 2014, dar in cazul in care APIA notifica banca privind amanarea datei de incasare a subventiilor, creditul se prelungeste, in mod automat, pana in momentul respectiv, fara a fi necesara depunerea de noi documente de catre client.

Documente: Adeverinta de subventie eliberata de catre APIA - care sa contina sau din care sa rezulte suma ramasa de incasat.

Creditarea fermierilor - Oferta Intesa Sanpaolo

Clienti eligibili: Banca acorda credite pentru finantarea activitatilor curente a masurilor AXAII, PNDC, SAPS, Zootehnie, acoperit integral cu garantii reprezentate de ipoteca mobiliara asupra unui cont curent de incasare plati APIA.

Valoarea creditului: Acest credit este in valoare de 90% din suma aferenta SAPS si se ramburseaza in momentul incasarii subventiilor in conturile fermierilor.

Dobanzi si comisioane: Structura de pret consta in dobanda formata din indicele ROBOR 6 luni + 3,95% si un comision de acordare de 1%.

Perioada de creditare: Rambursarea se face sub forma de rata unica, in momentul incasarii subventiilor, rata fiind compusa din principal si dobanda.

Documente: Adeverinta de venit emisa de catre platitorul de venit si un extras de cont.

Ministerul Agriculturii incurajeaza fermierii

In conditiile in care absorbtia fondurilor pentru dezvoltare rurala se confrunta cu accesul dificil la credite si in special dobanzi care descurajeaza potentialii beneficiari, MADR stabileste un nivel maxim redus al dobanzilor practicate de banci.

Astfel, pentru a incuraja fermierii si beneficiarii Programului de Dezvoltare Rurala sa solicite credite bancare care sa conduca astfel la cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene, MADR a stabilit valoarea maxima a dobanzii Fondul European de Garantare Agricola la ROBOR 6M + 4%, iar pentru Fondul European de Dezvoltare Agricola si Rurala, la ROBOR 6M + 4,5&.

In acelasi timp, comisionul perceput de banca trebuie sa fie sub 1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite fermieri, #credite APIA, #credite punte, #credite agricultori , #Oferte banci