Ce trebuie sa stiti despre conturile de economii pentru copii

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 10:05
2734 citiri
Ce trebuie sa stiti despre conturile de economii pentru copii

Fie ca vreti sa va trimiteti copilul la o facultate de prestigiu din afara sau, pur si simplu, vreti sa va asigurati ca avea un inceput bun, din punct de vedere financiar, in viata de adult, planurile de economii pentru copii v-ar putea ajuta sa strangeti bani, intr-un mod mai flexibil.

In conturile de acest gen, banii pot fi depusi si retrasi oricand. Potrivit specialistilor de la Piraeus Bank, daca, in general, depozitele si planurile de economisire restrictioneaza accesarea banilor economisiti, conducand si la pierderea dobanzii acumulate in cazul lichidarii inainte de termenul contractual stabilit, conturile de economii, permit accesul permanent la banii din cont, dobanda calculandu-se mereu in functie de soldul existent in contul respectiv si fiind, din punct de vedere procentual, apropiata de cea platita pentru depozite.

De asemenea, conform reprezentantilor UniCredit Tiriac Bank, un astfel de cont ofera reprezentantilor legali (parinti/curatori/tutori) ai copiilor intre 0 si 18 ani posibilitatea de a economisi gradual bani pentru copii lor.

Banii pot fi retrasi atat de reprezentantul legal, dar si de copiii cu varste de peste 14 ani. Conform legislatiei in vigoare, pana la acea varsta, minorul poate realiza operatiuni (inclusiv de natura retragerilor de numarar), insa doar impreuna cu tutorele.

Dupa aceasta varsta, retragerea poate fi realizata fara incuviintarea tutorelui, acesta din urma fiind, in continuare, responsabil de alimentarea contului.

Potrivit reprezentantilor Piraeus Bank, singurul dezavantaj al acestui tip de cont de economii este faptul ca dobanda este mai redusa decat in cazul unui depozit standard. Pe de alta parte, acest lucru este compensat de flexibilitatea crescuta in accesarea banilor din cont, inclusiv prin intermediul unui card de credit.

Iata cateva dintre ofertele bancilor din Romania pentru conturi de economii pentru copii:

BRD: EduPlan - Plan de economisire pentru educatie

EduPlan BRD este un plan de economisire pe termen mediu si lung, in care puteti acumula banii necesari pentru cheltuielile esentiale din perioada studiilor copilului. Totusi, banii nu sunt conditionati de acest uz, ei putand fi utilizati de copil pentru achizitionarea unei locuinte, inceperea unei afaceri sau orice altceva isi doreste.

Avantajele produsului sunt flexibilitatea platii primelor anual, semestrial, trimestrial sau lunar, posibilitatea e a plati prime suplimentare, posibilitatea continuarii programului, in situatia in care programul a ajuns la maturitate si beneficiarul nu a implinit inca 25 de ani si alegerea modului de retragere, intr-o singura transa sau in rente anuale timp de cinci ani.

Durata contractului poate sa fie in 5 si 25 de ani, iar prima plata trebuie sa fie de minim 80 de lei. Primele anuale minime trebuie sa fie de 960 lei, iar suma minima pentru completari de prime este de 400 de lei.

Piraeus Bank: Depozitul Viitorul Tau

Avantajele sale sunt dobanda fixa pe toata perioada de constituire a depozitului, posibilitatea majorarii depozitului in orice moment, suma depunerilor ulterioare putand fi de pana la 100% din suma depusa initial si retragerea banilor la scadenta cu comision 0%.

Termenul de constituire este intre 6 si 12 luni, in lei, euro sau dolari, suma minima necesara pentru constituirea depozitului fiind 2.000 de lei, respectiv 1.000 de euro/dolari.

ING economii pentru copii

Pentru a deschide un cont pentru copilul dumneavoastra la ING nu aveti nevoie de o suma anume, nefiind impusa o suma minima. De asemenea, nu exista o suma minima care trebuie depusa lunar.

Dobanda anuala este de 5 la suta si se calculeaza zilnic, la soldul contului, virandu-se in cont la sfarsitul fiecarei luni. In primul trimestru, daca achizitionati pachetul ING Economii pentru Copii, dobanda este de 7 la suta pe an, formata din dobanda anuala de 5% si din dobanda bonus, in valoare de 2%, care este virata in prima saptamana a trimestrului urmator.

Contul are atasat un card de debit, pentru alimentare si retragere simplificata.

UniCredit Tiriac: Cont Junior

Disponibil in lei, euro sau dolari, contul Junior este deschis de catre parinte sau tutore pe numele copilului, iar la implinirea varstei de 18 ani, soldul integral al contului este transferat intr-un cont curent si pus la dispozitia copilului.

Valoarea minima a unui depozit lunar este de 5 euro si nu se percep comisioane pentru deschiderea sau inchiderea acestuia.

Banca Transilvania: Kid Cont

Kid Cont este un depozit de acumulare si cu capitalizare anuala a dobanzii, constituit pentru copii cu varsta cuprinsa intre o zi si 17 ani fara o zi, pe o perioada de minimum un an si maxim 17 ani.

Pentru fiecare perioada de 12 luni de functionare a depozitului, clientii care au alimentat periodic cel putin suma aleasa primesc o bonificatie suplimentara egala cu valoarea 1/12 din valoarea ultimei dobanzi platite, fara a depasi limita de 600 de lei.

Cand implineste 15 ani, minorul poate primi un card financiar.

Pentru a deschide contul, aveti nevoie de minim 300 de lei, respectiv 100 euro/dolari. Nivelul de alimentare lunara este de 42 de lei, rspectiv 10 euro sau 15 dolari. Dobanda anuala pentru cont in lei este de 7%, pentru euro de 3,25%, iar pentru dolari de 2,75%.

Raiffeisen Bank: Crestem Impreuna

Contul poate fi deschis in lei sau euro, suma minima necesara fiind de 150 de lei sau 200 de euro. Plafonul maxim al contului este de 420.000 de lei sau 100.000 de euro.

Rata anuala de dobanda pentru contul in lei este de 7,25 la suta, iar pentru cel in euro de 3 la suta

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#conturi, #economie, #copii, #banci, #oferte , #Oferte banci