Ghetea: Bancile vor sa crediteze, dar cererea nu este eligibila

Luni, 19 Martie 2012, ora 16:01
1477 citiri
Ghetea: Bancile vor sa crediteze, dar cererea nu este eligibila

Cererea de creditare pe piata bancara romaneasca exista, insa nu toti clientii indeplinesc conditiile pentru a putea fi eligibili cand solicita un credit, a declarat luni, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

"Bancile nu privesc clientii cu suspiciune, din contra vor sa acorde credite. Dar, ca sa acorzi credite trebuie sa existe cerere eligibila. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca atunci cand economia mondiala este inca in criza, riscul este evaluat altfel.

In momentul de fata, exista lichiditate in sistem dar fiecare banca are propria strategie de piata si deciziile privind plasamentele trebuie riguros analizate avand in vedere nivelul creditelor neperformante.

Constituirea de provizioane atat pe segmentul corporate cat si pe retail, generata de inrautatirea calitatii portofoliilor de credite pe fondul deteriorarii conditiilor economice, a mentinut presiunea pe rezultatele nete raportate de institutiile de credit, astfel ca la nivelul sistemului bancar anii 2010 si 2011 au insemnat pierdere", a spus Ghetea.

Presedintele ARB a aratat ca bancile comerciale sunt mult mai exigente cu costul operatiunilor, pe fondul persistentei crizei si al cresterii volumului de credite neperformante. "Anii de criza s-au caracterizat printr-o reducere drastica a consumului care a condus la temperarea activitatii de creditare.

Institutiile de credit si-au adaptat strategia, planurile de expansiune teritoriala, portofoliul de produse si au trecut la un control mai atent al costurilor operationale. In scenariul persistentei efectelor crizei, este posibil sa asistam in continuare la cresterea creditelor neperformante, iar bancile vor fi obligate sa constituie noi provizioane ceea ce va eroda profiturile institutiilor de credit.

Probabil ca in anumite situatii se va pune problema intaririi bazei de capital, dar ma astept sa nu ridice probleme", a subliniat Radu Gratian Ghetea.

Acesta a explicat, pe de alta parte, ca expansiunea puternica a creditului, de dinainte de 2008, a avut loc pe fondul unui boom economic in Romania. "Avansul creditarii in perioada de boom economic al Romaniei se datoreaza in principal perceptiilor pozitive privind economia si evolutiei salariilor romanilor avand in vedere ca din 2007 Romania este stat european, iar tendinta normala era de crestere a veniturilor pentru a se ridica in timp la media europeana.

Criza a dejucat planurile si majoritatea persoanelor juridice si fizice a fost nevoita sa-si redimensioneze proiectele. Criza a adus pe tapet o serie de discutii legate de reglementare si dereglementare.

Institutiile de credit din Romania au operat in baza unor reglementari existente la acea vreme, inclusiv in ceea ce priveste acordarea creditului cu buletinul.

Cred ca sectorul bancar este cel mai reglementat sector de activitate. Daca ai o norma care iti interzice o anumita actiune, nu poti sa procedezi invers pentru ca risti sa pierzi poate chiar si licenta bancara", a spus presedintele ARB.

#radu ghetea creditare, #banci comerciale credite, #credite neperformante sistem bancar, #cerere creditare , #Oferte banci