Ministerul de Finante respinge ofertele bancilor la licitatia de titluri de stat pe 7 ani

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 16:45
1806 citiri
Ministerul de Finante respinge ofertele bancilor la licitatia de titluri de stat pe 7 ani

Ministerul Finantelor(MF) a respins joi toate ofertele bancilor pentru cumpararea de obligatiuni, in valoare de 300 milioane RON. Decizia luata de MF a fost determinata de nivelul ridicat al dobanzilor solicitate de banci, in contextul intensificarii factorilor de risc macro-financiar pe mapamond.

MFP a respins ofertele bancilor pentru obligatiuni pe sapte ani

Dupa ce au atins niveluri minime record la jumatatea lunii mai, costurile de finantare a statului roman au crescut, pe fondul factorilor externi (apropierea de final a perioadei banilor ieftini in Statele Unite, semnalele macro-financiare nefavorabile din China), dar si a factorilor interni (luna iunie expira termenul pentru implementarea angajamentelor convenite cu FMI in cadrul acordului de tip preventiv).

De fapt, perceptia de risc a capitalului strain pentru expunerea pe titluri de stat emise de Romania s-a deteriorat rapid (evolutie reflectata si de deprecierea RON), se arata intr-un SSIF Broker.

Curba randamentelor a inregistrat o crestere pe toate scadentele (in medie cu aproximativ 0,8 p.p.), aceasta mentinandu-se aproape flat, expresie a persistentei asteptarilor investitorilor de crestere lenta (sub 2% an/an) si inflatie ridicata (peste 3% an/an) in trimestrele urmatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#licitatie titluri stat, #licitatie obligatiuni Romania, #randamente obligatiuni MFP, #cost finantare stat roman , #Oferte banci