Nemtii se convertesc la sistemul bancar islamic

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 18:30
3528 citiri
Nemtii se convertesc la sistemul bancar islamic
Foto: Islamic Banking

Prima banca islamica din Germania se pregateste sa-si deschida portile la Frankfurt, Koln si Berlin, pana la vara.

Kuveyt Turk Bank, subsidiara a grupului bancar Kuwait Finance House, se afla pe punctul de a obtine licenta din partea organismului cu rol regulator in piata.

Banca islamica isi va incepe activitatea in luna iunie, iar reprezentanti institutiei financiare sustin ca aceasta se va extinde si pe alte piete europene, informeaza Newsweek.

Sistemul bancar islamic este condus dupa preceptele Sharia, legea conduitei morale impusa oricarui fidel credincios al profetului Mahomed.

Aplicata in lumea bancara, Sharia interzice implicarea in investitii speculative si perceperea de dobanzi la imprumuturi, conform invataturilor care le interzic musulmanilor sa ia bani cu camata.

Cu toate acestea, bancile pot opera tranzactii cu anumite bunuri, care sa le aduca totusi profit.

De asemenea, bancile islamice nu finanteaza companii care se ocupa cu alcoolul, pornografia sau jocurile de noroc.

Nu scapa de restictii nici macar afacerile din industria zootehnica sau alimentara, atata timp cat la mijloc este implicat porcul sau carnea lui, animalul fiind considerat impur de catre adeptii islamului.

Sharia, in lumea banilor

In ciuda preceptelor Sharia, in lumea banilor este intotdeauna loc de profit, asa ca nu te astepta ca bancile islamice sa imprumute bani fara sa astepte ceva in schimb. Bancherii din spatele acestui sistem, raman pana la urma niste bancheri.

O banca ghidata dupa principiile Coranului nu imprumuta direct bani unui debitor pentru achizitia unei locuinte sau a unui alt bun, ci il cumpara direct.

Debitorul se angajeaza apoi sa rascumpere respectiva proprietate prin depuneri frecvente intr-un cont (murabahah) sau sa achite lunar costul si chiria pana la plata integrala a pretului convenit cu banca (ijara).

La fel, in cazul depozitelor constituite de clienti, banii acestora sunt folositi sub forma de investitie in achizitionarea unor bunuri sau servicii care sa aduca randament, la finalul perioadei de maturitate, deponentul primindu-si inapoi suma depusa si partea sa din castig.

Clienti fideli

Germania este extrem de atractiva pentru bancile islamice, deoarece aici se afla patru milioane de musulmani, in cea mai mare comunitate islamica din Europa.

Asta a si stat la baza alegerii Germaniei ca piata noua, recunoaste Kemal Ozan, directorul Kuveyt Turk Bank.

"Studiile noastre de piata arata ca 21% din musulmanii aflati in Germania ar alege o banca islamica pentru depozitele lor", afirma acesta.

Marea Britanie conduce din acest punct de vedere, avand cinci banci islamice operationale si alte 20 de institutii financiare care ofera servicii de acest tip.

Insa, cererea pentru servicii financiare de tip islamic este in crestere in toata Europa, pe masura ca numarul musulmanilor stabiliti pe continent creste constant.

Institutul american Gatestone prognozeaza ca bancile islamice din Marea Britanie, Franta si Germania vor inregistra o crestere mai rapida decat cele din Orientul Mijlociu.

Servicii atractive

In Regatul Unit, cel putin, serviciile financiare de tip islamic prind rapid teren si in randul adeptilor altor religii.

Banca Islamica a Marii Britanii a raportat pentru anul trecut o crestere cu 55% a solicitarilor venite din partea clientilor non-musulmani, acest fenomen fiind accentuat si de scandalul dobanzilor trucate ale bancii Barclays.

Tim Sinclair, seful departamentului de marketing din cadrul bancii Al Rayan, sustine ca in ultimii doi ani 83% dintre persoanele care au constituit depozite la termen in banca au fost non-musulmani.

"Suntem o banca mica, dar una care a bifat casuta 'etica' la capitolul servicii oferite. Respectand Sharia ii asiguram pe clientii nostri ca nu suntem interesati de lucruri rele si ca suntem perfect transparenti", sustine Sinclair.

In Germania, numarul musulmanilor intrati in tara numai in cursul anului trecut este estimat la 200.000, multi dintre acestia venind din tarile Orientului Mijlociu.

In 2014, Germania s-a confruntat cu un val de emigranti de aproape o jumatate de milion de persoane, cea mai mare cifra de la inceputul anilor '90 si pana acum.

Saptamana trecuta, o statistica a guvernului german arata ca numarul rezidentilor straini in Germania este de aproximativ 8,2 milioane de persoane, reprezentand 10% din populatia totala a tarii.

Cum se va impaca islamul cu viata de noapte

Pentru Kuveyt Turk Bank, deschiderea unei sucursale la Berlin s-ar putea dovedi totusi neinspirata, daca ne gandim ca viata capitalei Germaniei pare creionata dupa toate regulile hedonismului modern.

Orasul dispune de 152 de discoteci si cluburi de noapte, 1.247 de baruri si 4.885 de restaurante.

Printre cele mai cunoacute manifestari publice din capitala Germaniei se numara Berlin Gay Pride, una dintre cele mai mari parade ale minoritatilor sexuale din Europa, dar si Festivalul International al Berii, o sarbatoare bahica care scoate pe strazi o buna parte din cei aproape 4 milioane de locuitori ai orasului.

#sistem bancar islamic, #banca islamica Germania, #servicii sistem bancar islamic , #Oferte banci