Bancile au o luna la dispozitie sa mai "taie" din clauzele abuzive prevazute in contracte

Sambata, 08 Iunie 2013, ora 09:05
3158 citiri
Bancile au o luna la dispozitie sa mai "taie" din clauzele abuzive prevazute in contracte

In mai putin de o luna ar trebui sa intre in vigoare modificarile pe legea de care se tem bancile: 193/2000. Daca pana cum, o instanta putea dispune modificarea clauzei doar pentru consumatorul care a intentat procesul, in noua varianta judecatorii pot cere modificarea unei clauze considerate abuzive in toate contractele de credit incheiate de banca.

Presiunea este uriasa pentru ca sistemul bancar romanesc ar avea de pierdut peste 1,1 miliarde de euro (circa 5 miliarde de lei) din introducerea proceselor colective, se arata intr-o estimare realizata de Banca Nationala a Romaniei. Pierderile anuale se cifreaza in jurul valorii de 600 de milioane de euro.

Legea ar fi trebuit sa intre in vigoare in luna ianuarie odata cu modificarea Codului de Procedura Civila, insa, la solicitarea FMI masura a fost amanata cu jumatate de an pentru a realiza un studiu de impact. Acest ragaz a dat posibilitatea reprezentantilor bancilor sa faca lobby pentru a obtine modificarea legii astfel incat pierderile sa fie cat mai mici.

Bancile au cerut ca dosarele sa fie judecate la Inalta Curte

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei au militat la unison cu bancile comerciale pentru judecarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie a proceselor intentate de clienti impotriva clauzelor abuzive din contractele de credit. In timp ce bancherii invoca uniformizarea practicii judiciare, avocatii clientilor sustin ca sunt alte interese la mijloc. In primul rand, procesele la Inalta Curte dureaza mai mult.

In al doilea rand, bancile in frunte cu BNR cer aceasta derogare pentru ca la Instanta suprema majoritatea deciziilor ar fi fost in favoarea institutiilor bancare, sustin avocatii clientilor.

In acest razboi, pierderi sunt in ambele tabere

In Romania, exista pe rol peste 3.000 de dosare in care clientii au dat in judecata bancile in temeiul legii 193/2000. Pana in prezent, desi clientii au obtinut cele mai multe decizii favorabile de la instante, pierderi au fost si de o parte, si de cealalta a baricadei.

Conturile unei banci poprite - Volskbank, institutia cu cele mai multe dosare pe rol, a avut conturile poprite la finalul lunii mai pentru executarea silita a unei creante de circa 15.000 de euro.

Mai exact, banii reprezinta comisioanele de risc oprite de Volksbank in mod abuziv si dobanzile aferente, pe care banca a refuzat sa le returneze, in ciuda hotararii judecatoresti.

Banca obligata sa plateasca daune morale - La mijlocul lunii aprilie, Volksbank a fost obligata, prin sentinta irevocabila a Tribunalului Bucuresti, sa plateasca daune morale in valoare toata de 3000 de euro, in trei dosare privind clauzele abuzive din contracte. Desi au mai fost acordate sentinte similare in alte 20 de dosare, sunt primele decizii irevocabile de acest gen din Romania.

Clienti obligati sa platesca 25.000 de euro - Totusi, exista si reversul medaliei. Volksbank a obtinut, in luna aprilir, o victorie in instanta, impotriva unui client care a denuntat clauze abuzive in contractul de credit. Mai exact, Curtea de Apel a respins o decizie a Tribunalului Bucuresti si dispune reintroducerea comisionului de risc anulat de prima instanta, dar si restituirea a circa 25.000 de euro (sume restituite initial de banca si cheltuieli de judecata).

La nivel national exista sapte banci care au pe rol procese intentate de clienti. Cele mai multe procese au fost deschise impotriva Volksbank. In peste 90% dintre aceste dosare, instantele au dat castig de cauza clientilor, a explicat Carmen Cretu, avocat in cadrul Casei de Avocatura Coltuc.

O alta banca "cu probleme" este BCR, insa in cazul acestei banci doar 75% dintre procese sunt castigate de clienti. "BCR are contracte oarecum mai pe intelesul clientilor", a adaugat avocatul.

#clauze abuzive banci Romania, #modificari legislative clauze abuzive, #clauze abuzive banci contracte credit , #Procese banci