BNR sustine judecarea proceselor pe clauze abuzive la Inalta Curte de Casatie si Justitie

Marti, 05 Martie 2013, ora 14:32
3012 citiri
BNR sustine judecarea proceselor pe clauze abuzive la Inalta Curte de Casatie si Justitie

Banca Nationala a Romaniei vrea ca procesele colective intentate bancilor sa fie judecate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru ca astfel de spete vizeaza o masa larga de populatie, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, in cadrul unui colocviu sustinut la Banca Centrala

"Nu este nicio problema sa ai o prima instanta la tribunal si prin exceptie sa ai cale de atac la Inalta Curte de Casatie si Justitie", a spus Olteanu, citat de Mediafax.

Olteanu (BNR): Clauza abuziva nu trebuie sa se regaseasca intr-un contract

Oficialul BNR si-a motivat optiunea prin faptul ca deciziile judecatoresti privind clauzele abuzive au impact asupra unei mase largi de populatie, avand aplicare nationala, iar Inalta Curte ar putea asigura si o practica unitara.

Pozitia BNR coincide cu optiunea bancilor, care solicita ca in cazul proceselor privind clauzele abuzive sa se permita o derogare, astfel incat ultima instanta sa fie Inalta Curte de Casatie si Justitie, si nu Curtile de Apel, asa cum prevede actualul Cod Civil.

Lobby-ul facut de banci i-a convins pe oficialii FMI sa solicite Guvernului o amanare a intrarii in vigoare a legii care vizeaza clauzele abuzive. Legea trebuia sa se aplice de la 15 februarie odata cu Codul de procedura civila, insa a fost amanata pana pe 1 iulie 2013.

In cazul in care se vor aplica modificarile, banca va fi obligata sa scoata din toate contractele existente clauzele abuzive, daca instanta a dat castig de cauza unui consumator.

Banci importante din Romania, precum BCR, Piraeus Bank sau Volksbank, sunt asaltate cu mii de procese intentate de propriii clienti. In prezent, exista peste 3.000 de dosare in care clientii au dat in judecata bancile pentru nereguli in contractele de credit, dintre care numai 22 au fost castigate de banci.

Clauzele abuzive din contractele de credit vizeaza in cele mai multe dintre cazuri comisioanele percepute de banca.

Fie ca este vorba de comisionul de risc, sau cel de administrare, ele sunt percepute in mod abuziv, au explicat avocatii de la Casa de avocatura Coltuc si Asociatii, cei care reprezinta clientii in procesele impotriva bancilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#procese banci, #clauze abuzive banci, #procese BCR clauze abuzive, #procese clauze abuzive 2012 , #Procese banci