Fost director Goldman Sachs face 2 ani de inchisoare pentru insider trading

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 10:40
1454 citiri
Fost director Goldman Sachs face 2 ani de inchisoare pentru insider trading

Fostul membru al consiliului de administratie al Goldman Sachs, Rajat Gupta, a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru insider trading, miercuri, la New York.

Fostul magnat de pe Wall Street va trebui sa plateasca si o amenda de cinci milioane de dolari, pe langa indeplinirea pedepsei cu inchisoarea, pentru faptul ca a dezvaluit informatii confidentiale despre banca Goldman Sachs, prietenului si partenerului de afaceri, miliardarul de origine srilankeza Raj Rajaratnam.

Patron si fondator al fondului de investitii Galleon, Rajaratnam a fost acuzat ca s-a bazat pe aceste informatii pentru a realiza operatii financiare si a fost condamnat anul trecut la 11 ani de inchisoare, cea mai mare pedeapsa pronuntata vreodata pentru insider trading, scrie Agerpres.

Pedeapsa de doi ani pentru Gupta a fost redusa fata de cei 10 ani ceruti de procurorul de Manhattan, pe baza importantei activitati filantropice a omului de afaceri.

Judecatorul tribunalului federal din Manhattan a precizat ca au existat jurati care chiar au plans atunci cand au dat verdictul de vinovatie, "deoarece recunosc ca este o persoana cu o imagine foarte buna".

Totusi, el a subliniat nevoia de "a-i face sa inteleaga" pe vinovati de delictul de insider trading 'ca atunci cand sunt prinsi sunt trimisi la inchisoare'.

Judecatorul a calificat drept "reprobabila" actiunea lui Gupta, considerand-o "o lovitura de cutit in spatele" Goldman Sachs.

Procurorul de Manhattan a subliniat la randul sau ca, prin "pedeapsa de astazi (miercuri), Rajat Gupta trebuie sa-si asume consecintele grave ale crimei sale". "Comportamentul sau a patat pentru totdeauna o reputatie odinioara excelenta care s-a construit in ani", a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proces Wall Street, #condamnare Gupta, #condamnare proces Wall Street, #proces insider trading , #Procese banci