Razbunarea clientilor fata de "camataria" bancilor: mai multe procese si denuntarea clauzelor abuzive

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 08:01
6005 citiri
Razbunarea clientilor fata de "camataria" bancilor: mai multe procese si denuntarea clauzelor abuzive

Clientii bancilor obtin o victorie fara drept de apel: de la 1 octombrie 2013, judecatorii pot solicita unei banci sa scoata clauzele abuzive din toate contractele de credit. Numarul proceselor intentate de clienti va creste, iar in cel mult un an si jumatate o sa vedem banci obligate sa schimbe toate contractele, este de parere Marius Coltuc, avocat din partea clientilor.

Povestea clauzelor abuzive, pare, cel putin pana acum, sa fie una cu happy-end pentru clientii bancilor. Dupa ce in ultimii doi-trei ani foarte multi clienti ce au sesizat in instanta nereguli gasite in contractele lor de credit, au pierdut la "masa verde" din cauza lobby-ului puternic facut de banci in frunte cu BNR. Autoritatile nu au mai gasit "chichite" legislative sa mai amane o lege care trebuia sa intre in vigoare de mai bine de sase luni. Prin urmare, desi inca mai sunt obiectii si discutii, cele doua modificari ale legii 193/2000 se vor aplica de la 1 octombrie 2013.

Ce inseamna asta? In cazul unui proces intentat de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiile pentru protectia consumatorilor daca judecatorul poate solicita bancii sa scoata clauzele considerate abuzive din toate contractele de credit. Masura ar putea genera pierderi de 4,7 miliarde de lei (aproximativ 1,1 miliarde de euro) pentru sistemul bancar din Romania.

"Este o veste de impact pentru clienti intrucat pana acum erau de parere ca autoritatile sunt de partea bancilor. Acum exista un semn de incredere ca daca incerca, ar putea chiar castiga un proces impotriva bancii. Eu cred ca numarul proceselor intentate de clienti va creste", a declarat pentru Business24 avocatul Marius Vicentiu Coltuc, partener coodonator a Casei de Avocatura Coltuc.

In plus, avocatul crede ca in cel mult un an si jumatate vom vedea o banca obligata sa modifice contractele de credit dupa o decizie a instantelor de judecata.

Razboiul clauzelor abuzive: faza pe Tribunal

Desi legea este lege pentru toata lumea, autoritatile in frunte chiar cu premierul Ponta cred ca aceste procese ar trebui judecate in instante "speciale".

"Trebuie sa ai niste instante specializate pentru ca este vorba despre niste cazuri extrem de complicate pentru un magistrat. Nu orice judecator poate sa judece contracte de zeci, sute de pagini, facute de case mari de avocatura. Totodata, vreau sa preintampinam eventuale abuzuri, interpretari gresite ale contractelor si ale legii", a mai adaugat prim-ministrul care spune ca solutia ar fi infiintarea unor instante specializate "in trei, maxim patru, locuri din tara".

Cu aceasta pozitie, autoritatile incearca, din nou sa impace si capra si varza. Bancile, in frunte cu BNR, au pus presiune ca procesele pe clauze abuzive sa fie judecate la Inalta Curte de Casatie si Justitie si au reusit sa "scoata" o promisiune in acest sens din partea Guvernului in scrisoarea catre FMI. Acum discutia este orientata catre tribunalele specializate, pe care inca nu le avem. Si in aceasta noua schimbare clientii sunt in dezavantaj.

"Judecarea proceselor de catre un tribunal specializat ar fi in dezavantajul clientilor. Practica este oarecum neunitara", a completat avocatul Mariul Coltuc.

Modificari in topul bancilor cu probleme: vine in forta din spate OTP Bank

Topul bancilor care au cele mai multe procese intentate de clienti a suferit niste modificari, sustine avocatul Mariul Coltuc. Daca prima pozitie este in continuare ocupata de Volksbank, pe locul al doilea in locul BCR, gasim OTP Bank.

"Pe primul loc in topul bancilor cu probleme se afla: Volksbank - locul I, OTP Bank - locul al doilea, BCR - locul al treilea", a completat Marius Coltuc.

Marile case de avocatura de care vorbea premierul Ponta, care reprezinta in instanta clientii sunt: Nestor Nestor Diculescu Kingston Peteresen, Bostina si Asociatii si foarte putine dosare apare si numele Tuca, Zbarcea si Asociatii, a precizat Marius Coltuc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#clauze abuzive banci, #procese banci clauze abuzive, #clauze abuzive contracte credit, #legislatie clauze abuzive , #Procese banci