Volksbank este urmarita penal pentru comisioane abuzive - Surse

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 08:23
5211 citiri
Volksbank este urmarita penal pentru comisioane abuzive - Surse

Volksbank este urmarita penal, potrivit unor surse, care spun ca banca este acuzata in cazul comisioanelor abuzive.

Informatia a aparut pe pagina de Facebook a avocatului Iulian Urban, care sustine ca Volksbank este urmarita penal.

La solicitarea Ziare.com, reprezentantii biroului de presa al Volksbank au spus ca banca nu are o pozitie legata de acest subiect, pentru ca nu au, inca, acces la dosar.

Avocatul Codrut Avram a explicat ca, in cazul unei urmariri penale impotriva unei companii, orice informatie in acest sens ar trebui cunoscuta de public.

"Urmarirea penala impotriva firmelor este diferita de urmarirea penala impotriva persoanelor. Presupun ca s-au facut plangeri penale impotriva Volksbank pentru nepunerea in aplicarea a hotararilor judecatoresti sau pentru retrageri abuzive de bani din conturile clientilor", a adaugat avocatul pentru Business24.

Avram a declarat ca probabil Volksbank este in faza de urmarire penala, deci premergatoare judecatii. "In momentul de fata se fac cercetari, deci nu s-a ajuns, inca, la judecata", precizeaza avocatul.

Avocatul Gheorghe Piperea a precizat, pentru Ziare.com, ca acuzatia este de tentativa de inselaciune si abuz de incredere, informatie pe care a primit-o de la un client de-al sau.

"Urmarirea penala a fost declansata pentru ca in perioada de aplicabilitate a ordonantei 50/2010, banca a trimis acte aditionale acceptate de catre clienti, insa acestia au trimis refuzul. Cu toate acestea, banca a inceput sa implementeze acele comisioane. Si pentru acest motiv, procurorul a deschis urmarirea penala pentru tentativa de inselaciune si abuz de incredere", a spus avocatul.

Mai multe clauze contractuale, introduse de Volksbank in contractele bancare, au fost declarate de instante abuzive. Printre acestea se numara comisionul de risc, dobanda fixa devenita variabila sau comisionul de urmarire a politei de asigurare.

OUG 50, introdusa din 2010, obliga bancile sa perceapa doar patru tipuri de comisioane la credite, orice alt comision fiind interzis. Initial, ordonanta s-a aplicat atat pentru creditele noi acordate, cat si pentru cele in derulare. In acest sens, bancile erau obligate sa incheie acte aditionale cu clientii, in maxim 90 de zile de la aparitia ordonantei.

Prin aceasta ordonanta, bancile au fost obligate ca pana la finele lunii septembrie 2010 sa modifice contractele de credite semnate inainte de luna iunie a aceluiasi an, pentru a fi in conformitate cu OUG 50 prin acte aditionale, intrate in vigoare prin semnarea de catre clienti sau in mod automat, prin acceptare tacita.

Potrivit legii 288/2010, actele aditionale semnate de clienti in conformitate cu prevederile OUG 50 isi produc efectele, in timp ce creditorii si populatia au dreptul de a solicita anularea actelor aditionale care nu au intrat in vigoare prin semnare de catre debitori.

Volksbank a fost obligata in mai multe randuri, prin sentinte definitive si irevocabile, sa restituie clientilor banii din comisioanele considerate abuzive si sa modifice clauzele contractuale.

Peste 1.000 de clienti ai Volksbank au depus, in luna noiembrie 2010, la Tribunalul Bucuresti, doua cereri de chemare in judecata a bancii, pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit. Clientii au solicitat suspendarea platii ratelor la imprumuturi pana la momentul solutionarii litigiului.

Volksbank a castigat un recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin care doi clienti au solicitat in justitie constatarea caracterului abuziv al clauzelor privind perceperea comisionului de risc dintr-un contract de credit. Instanta suprema a dat, insa, castig de cauza clientilor in cel putin alte patru dosare.

Volksbank castiga o batalie juridica, dar plateste daune in multe alte procese

#Volksbank proces comisioane, #Volksbank urmarita penal, #Volksbank comisioane abuzive , #Procese banci