Bancile din Romania, Ungaria si Slovenia raman neprofitabile in acest an

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 10:16
2094 citiri
Bancile din Romania, Ungaria si Slovenia raman neprofitabile in acest an

Industriile bancare din Romania, Ungaria si Slovenia vor ramane neprofitabile in acest an din cauza reducerii cheltuielilor, pentru majorarea capitalului in timpul crizei financiare din zona euro, a declarat pentru Bloomberg Simone Zampa, analist al agentiei de evaluare financiara Moody's.

Creditorii din Romania si Ungaria sunt dependenti de finantarea de la bancile mama din Europa Occidentala dar bancile din Cehia, Slovacia si Polonia se finanteaza in special din depozite si vor continua sa raporteze profit, a explicat Simone Zampa, transmite site-ul watoday.com.au.

Industria bancara din Romania a raportat pierderi in ultimii trei ani, in timp ce cresterea numarului creditelor neperformante in Slovenia a sporit speculatiile potrivit carora statul membru al zonei euro ar putea avea nevoie de un pachet de asistenta financiara.

"Mediul operational general pentru bancile din Europa Centrala si de Est va ramane probabil dificil si va continua sa fie expus la riscurile externe, in principal la cele legate de zona euro. Ne asteptam ca industriile bancare din Romania, Ungaria si Slovenia sa continue sa inregistreze pierderi", sustine analistul Moody's.

Cei mai mari creditori din Estul Uniunii Europene, inclusiv UniCredit, Raiffeisen Bank International si Erste Group Bank, isi reduc costurile pentru a compensa majorarea creditelor neperformante in regiune si cerintele mai dure privind capitalul.

Ungaria, cosmarul bancilor

Bancile straine care activeaza pe piata din Ungaria se confrunta cu cea mai mare taxa bancara din Europa, un program anterior de reducere a poverii creditelor ipotecare in valuta si cresterea creditelor neperformante.

Directorul Intesa Sanpaolo, Enrico Tommaso Cucchiani, a anuntat recent ca banca italiana ar putea sa-si reduca prezenta in Ungaria considerand ca tara vecina a devenit un "cosmar" pentru industria bancara. Luna trecuta, premierul Viktor Orban a declarat ca obiectivul Guvernului de la Budapesta este sa creasca controlul investitorilor ungari asupra sectorului bancar local pana la cel putin 50%.

Cea mai mare banca din Ungaria, OTP, concureaza cu diviziile locale ale Erste, Raiffeisen, KBC Groep si UniCredit.

Creditele neperformante ale bancilor slovene sunt estimate la aproximativ 7 miliarde de euro, adica 20% din PIB, ceea ce a alimentat speculatiile ca tara ar putea fi nevoita sa solicite un pachet de asistenta financiara. Si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a avertizat ca Slovenia se va confrunta cu o criza bancara severa daca nu va actiona rapid.

OCDE considera ca Slovenia ar trebui sa recapitalizeze "bancile viabile", iar detinatorii datoriilor subordonate si instrumentele de capital hibride ar trebui sa absoarba pierderile. Bancile de stat, cum ar fi Nova Ljubljanska Banka d.d. si Nova Kreditna Banka Maribor d.d., ar trebui sa fie vandute, iar bancile care nu sunt viabile ar trebui sa fie inchise, se arata in raportul organizatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#profit banci Romania, #sector bancar Romania 2013, #reducere costuri banci, #evolutie banci Ungaria, #sector bancar Slovenia , #Profit banci