Bancile nu dau credite, dar traiesc din comisioane

Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 17:30
2837 citiri
Bancile nu dau credite, dar traiesc din comisioane

In ciuda faptului ca se "plang" de scaderea creditarii, bancile "reusesc" sa traiasca bine din dobanzi si comisioane. Bancile au cautat solutii pentru a trai, sau mai bine zis, pentru a traversa criza, astfel incat orice operatiune la banca inseamna comision.

Rezultatele financiare publicate de cele mai importante banci din Romania arata faptul ca bancile reusesc sa raporteze cresteri la un capitol: veniturile din dobanzi si comisioane.

Spre exemplu BCR, cea mai mare banca locala dupa active, a inregistrat o crestere semnificativa cu 8,2 procente.

Astfel, venitul net din comisioane a crescut pana la 515,4 milioane de lei (116,9 milioane euro) in primele noua luni din 2013, de la 476,4 milioane de lei (107,5 milioane euro) in primele noua luni din 2012 cu accent continuu pe tranzactiile bancare.

De asemenea BRD, a doua mare banca din Romania dupa active, a incasat in primele noua luni ale anului venituri din comisioane in valoare de 548,5 milioane lei (123,5 milioane euro).

Aflata pe locul trei in topul bancilor din Romania dupa active, Banca Transilvania a anuntat dupa primele noua luni ale anului in curs, venituri nete din speze si comisioane in valoare de 259,1 milioane lei (58,4 milioane euro).

Dobanzile, sursa de venit numarul unu la banci

Principala sursa de venituri a bancilor este dobanda perceputa clientilor.

In cazul BCR, venitul net din dobanzi a crescut marginal in primele noua luni din 2013, cu 0,1% pana la 2,14 miliarde de lei(485,7 milioane euro), fata de 2,13 miliarde de lei(482,8 milioane euro) in primele noua luni din 2012.

De asemenea, BRD a anuntat incasari de 1,25 miliarde de lei (286,25 milioane euro).

Banca Transilvania a inregistrat in primele noua lunii ale anului o crestere a veniturilor din dobanzi in jurul pragului de 1,14%. Astfel, la 30 septembrie 2013, institutia a consemnat venituri in valoare de aproximativ 811,1 milioane lei (182,7 milioane euro), comparativ cu valoarea din perioada similara a anului precedent, cand banca a anuntat un venit din dobanzi de 708,5 milioane lei (159,6 milioane euro).

Incercarea BNR de accelerare a creditarii

BNR a oferit in acest an un stimulent pentru ieftinirea creditelor in lei si a accelerat in luna august si a prelungit in septembrie si in noiembrie ciclul de scadere a ratei dobanzii de politica monetara, aceasta fiind redusa astfel pana la nivelul de 4%.

In sedinta din 5 august 2013, Consiliul de administratie al BNR a decis sa majoreze la 0,50 puncte procentuale pasul de scadere a ratei dobanzii de politica monetara, aceasta fiind coborata la 4,50 la suta.

In conditiile in care noile date disponibile au confirmat previziunile privind decelerarea alerta a inflatiei in primele doua luni ale trimestrului trei, Consiliul de administratie al BNR a decis in cadrul sedintei din 30 septembrie sa opereze inca o scadere de 0,25 puncte procentuale asupra ratei dobanzii de politica monetara.

Asteptarile privind continuarea acestui ciclu in perioada imediat urmatoare si prelungirea trendului de scadere a ratei dobanzii de politica monetara s-au adeverit, astfel ca BNR a decis, in sedinta din 5 noiembrie, reducerea cu inca 0,25 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara , pana la nivelul de 4%.

"Nivelul dobanzilor in Romania la credite trebuie sa fie mai scazut.Daca bancile nu vor sa dea credite nu au decat sa traga obloanele. Nu au din ce sa traiasca" a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

In perioada iunie-august 2013, variatia anuala a creditului acordat sectorului privat a continuat sa scada (-6,9 la suta, fata de -6,5 la suta in intervalul martie-mai 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite banci, #comisioane banci, #dobanzi banci, #venituri dobanzi comisoane banci , #Profit banci