Dupa el s-a luat Tudose? Erdogan ataca bancile din Turcia: Mai faceti si sacrificii, nu doar profit!

Joi, 10 August 2017, ora 10:42
4694 citiri
Dupa el s-a luat Tudose? Erdogan ataca bancile din Turcia: Mai faceti si sacrificii, nu doar profit!
Foto: Kremlin

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a lansat o noua serie de atacuri la adresa bancilor private din tara sa si a cerut reducerea dobanzilor, cu scopul de a creste creditarea.

Prezent la o intalnire a membrilor Camerei de Comert si Industrie de la Trabzon, Erdogan a anuntat ca bancile de stat vor recurge in curand la o astfel de masura, dar asteapta o politica similara si din partea bancilor private, relateaza Hurriyet Daily News.

"Bancile aproape ca si-au dublat profitul. Este un dezastru", a declarat presedintele turc, care marturiseste ca ar dori sa vada reducerea costurilor imprumuturilor pentru a relansa economia.

Erdogan s-a declarat in mai multe randuri un inamic al dobanzilor, iar acum cere sectorului bancar sa adopte o alta atitudine in fata clientilor.

"Daca sectorul bancar s-ar dovedi mai curajos in finantarea pietelor, cresterea economica ar reveni la un nivel normal", a apreciat Recep Erdogan.

Punctul sau de vedere este impartasit si de ministrul Economiei, Nihat Zeybekci, care este de parere ca ar fi cazul ca bancherii sa mai faca si sacrificii, nu doar profit.

"Am observat ca institutiile de credit din Turcia sunt indeajuns de profitabile pentru a avea loc si pentru sacrificii. Ar trebui sa faca profit din cresterea nivelului de creditare, nu din crestera dobanzilor", sustine acesta.

Fondul de Garantare a Creditelor pentru antreprenorii din Turcia fost majorat la o valoare de 10 ori mai mare, in cursul lunii martie, ajungand in prezent la 71 miliarde dolari.

Nivelul creditelor ar trebui sa creasca cu 16 pana la 18 procente in cursul acestui an, a apreciat un reprezentant al Asociatiei Bancilor din Turcia.

Dupa Viktor Orban, premierul Ungariei, si Erdogan, iata ca si prim-ministrul roman, Mihai Tudose, a lansat atacuri la adresa bancilor private din Romania.

Acesta a spus ca exista posibilitatea de a face publice date despre anumite banci care isi externalizeaza profiturile, astfel incat "sa inteleaga romanii ca, daca lucreaza cu banca aia, aia ne fura".

#Recep Erdogan, #dobanzi Turcia, #credite Turcia, #sector bancar , #Profit banci