Ghetea: Profitabilitatea bancilor ar putea fi mai scazuta decat in 2009

Duminica, 07 Februarie 2010, ora 22:37
1653 citiri
Ghetea: Profitabilitatea bancilor ar putea fi mai scazuta decat in 2009

Profitabilitatea bancilor va fi an acest an foarte redusa, poate chiar mai scazuta decat in 2009, in contextul in care institutiile de credit vor continua sa aiba castiguri operationale, dar si sa constituie provizioane, considera Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

"Cred ca anul acesta profitabilitatea (in sectorul bancar - n.r.) va fi poate mai redusa decat cea din anul 2009, iar aceasta este o parere strict personala. Cred ca 2010 va fi in continuare un an cu o profitabilitate foarte redusa, poate mai redusa decat cea de anul trecut", a declarat pentru MEDIAFAX Ghetea.

El anticipeaza ca bancile vor continua sa inregistreze profituri din puncte de vedere operational, dar ca provizioanele vor influenta in mod "foarte vizibil" castigurile. "Provizioanele vor influenta in mod foarte vizibil profiturile bancilor, pentru ca exista in continuare foarte multe lucruri care ar fi trebuit rezolvate la nivel legislativ.

Totodata, constat, fara sa critic, ca avem suficient de multi avocati, juristi, care ii sfatuiesc pe clientii persoane juridice sa-si declare insolventa inainte sa ceara altcineva aceasta situatie", a spus Ghetea.

El a explicat ca dupa ce o firma isi declara insolventa este nevoie de un program de restructurare, care dureaza o perioada lunga de timp, iar bancile nu pot sa isi recupereze in acest interval banii acordati si constituie provizioane.

Ghetea a subliniat din nou ca exista si posibilitatea ca un client la care o societate are o datorie destul de mica, de exemplu de 5.000 de euro, sa ceara insolventa firmei iar in aceasta situatie nu se tine cont ca firma respectiva are un credit de 20 milioane de euro contractat de la o banca.

In ceea ce priveste creditele neperformante, presedintele ARB a afirmat ca "nu se stie niciodata cand se atinge un maxim".

"Inca sunt semne ca, cel putin in anul 2010, vor fi multe credite neperformante, multe intrand in ceea ce se numeste zona in care nu mai poti sa-l salvezi pe client, respectiv sa faci o restructurare.

Revin la un indemn pe care l-am avut intotdeauna: clientii sa vina sa discute cu bancile, sa nu astepte sa aiba 90 de zile de restanta, pentru ca atunci este mult mai greu pentru o institutie sa faca ceva", a explicat Ghetea.

Totodata, el a afirmat ca bancile trebuie sa dea credite, intrucat nu au alta sansa. "Cei care spun ca avem sansa titlurilor de stat, se inseala, pentru ca aceasta este efemera.

Cand au existat titluri de stat cu dobanda inalta, era OK, dar vedeti ca rata scade si ajunge foarte aproape de dobanzile cu care ai luat depozitele si nu iti mai permiti sa investesti in titluri de stat, pentru ca nu iti mai asigura randamentul necesar", a explicat Ghetea.

El a mai aratat ca mediul economic actual este extrem de volatil si ca in ultimii doi ani s-au schimbat foarte mult conditiile de piata, reiterand ca a deveni o banca de nisa este deosebit de periculos in astfel de medii volatile.

Anul trecut, 22 de banci din Romania au incheiat anul cu un profit de trei ori mai mare decat castigul rezultat la nivelul sistemului bancar, in timp ce 20 de institutii au inregistrat pierderi.

Sistemul bancar a obtinut in 2009 un profit de 772,3 milioane de lei, de 5,7 ori mai putin decat valoare record de 4,4 miliarde de lei din 2008, in contextul in care valoarea provizioanelor constituite aproape s-a dublat.

In aceste conditii, bancile profitabile in 2009 au cumulat un castig net de peste 2 miliarde de lei, iar pierderile din sistem s-au cifrat la mai mult de un miliard de lei. Pentru 2010, Guvernul anticipeaza ca va obtine din impozitul pe profit aplicat bancilor comerciale venituri de 1,2 miliarde de lei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ghetea, #arb, #profitabilitatea, #banci , #Profit banci