Raport KPMG - Bancile europene, in cadere libera: Nu se intrevede nicio scapare!

Luni, 31 Octombrie 2016, ora 15:23
7180 citiri
Raport KPMG - Bancile europene, in cadere libera: Nu se intrevede nicio scapare!
Foto: Wikimedia

"Profitabilitatea bancilor europene: Munca grea sau o cauza pierduta?" este titlul dat de KPMG celei mai recente analize asupra sectorului bancar din Europa si se dovedeste mai mult decat sugestiv pentru situatia in care se gasesc institutiile de credit de pe continent, in frunte cu Deutsche Bank.

Bancile din Europa sunt prinse intr-o spirala a profitabilitatii reduse si, pentru moment, nu se intrevede nicio scapare, considera analistii firmei de audit, citati de The Telegraph.

Punct nevralgic

Conform analizei, raportul costuri/venituri inregistrat la nivelul institutiilor de credit de pe piata europeana ramane in continuare ridicat, trecerea de la prevederile acordului Basel II la noile reguli mai stricte ale Basel IV putand adauga inca 0,5% la costul total de finantare al bancilor de pe continent.

Anii crizei financiare au lasat si ei o mostenire dureroasa in sistemul bancar, in acest moment procentul creditelor neperformante fiind de aproape 5%, mult peste nivelul de 1,5% intalnit in 2007.

Rentabilitatea medie a capitalurilor proprii a bancilor din Europa este de doar 3 procente, in vreme ce costul capitalului in zona euro este de cuprins intre 10-12%, se mai arata in raportul KPMG.

In acelasi timp, marja dobanzii nete din sistemul bancar European este de 1,2%, sub nivelul de 3 procente intalnit in Statele Unite si chiar sub rezultatul de 2% inregistrat de bancile canadiene.

Dincolo de slaba profitabilitate a bancilor europene, efectele se resimt la nivelul intregii economii a regiunii, slabiciunea institutiilor de credit facandu-le sa se implice din ce in ce mai putin in finantarea mediului de afaceri din zona, lucru tradus prin scaderea si mai accentuata a cresterii economice din zona.

Eforturi mari

Simptomele bolii care ravaseste acum sistemul bancar din Europa au fost intrezarite inca din primii ani ai crizei financiare din 2008-2009, iar Marcus Evans, reprezentantul companiei pe langa Banca Centrala Europeana este de parere ca va fi mult de munca pana ca institutiile de credit din regiune sa iasa din aceasta spirala descendenta.

"Bancile profitabile isi vor restructura bilantul pentru a reduce impactul pe care il vor avea prevederile acordului Basel IV si vor reduce raportul cost/venit cu ajutorul noilor tehnologii. Revenirea pe profit a bancilor europene nu este o cauza pierduta, dar va necesita eforturi majore", a precizat Evans.

La inceputul toamnei, Deutsche Bank, cea mai importanta banca din Europa, a fost afectata semnificativ de anuntul facut de autoritatile americane care au precizat ca institutia risca penalitati de 14 miliarde dolari pentru servicii financiare dubioase oferite clientilor de pe piata nord-americana inainte de declansarea crizei.

Cu toate acestea, Deutsche Bank a reusit sa raporteze un profit de 278 milioane euro in trimestrul III, primul rezultat poozitiv obtinut in ultimele 12 luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#criza banci Europa, #criza financiara, #soc sistem bancar zona euro, #deutsche bank, #profitabilitate banci UE , #Profit banci