Cazacu (X-Trade Brokers): Romania ar avea de castigat, in urma crearii unei uniuni bancare europene

Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 09:10
1537 citiri
Cazacu (X-Trade Brokers): Romania ar avea de castigat, in urma crearii unei uniuni bancare europene

Romania ar putea avea de castigat de pe urma implicarii mai active a Bancii Centrale Europene si a planurilor pentru o uniune bancara, apreciaza specialistii X-Trade Brokers.

"Construirea increderii in sistemul financiar european printr-o uniune bancara va stimula cresterea economiei de care suntem puternic legati".

Cu toare acestea, brokerii de la X-Trade cred ca trebuie calificat modul in care vor fi tratate bancile din interiorul zonei euro si cele din afara blocului monetar.

"Un acord intre actorii implicati care sa impinga inainte proiectul european si sa respecte drepturile statelor mici din afara uniunii monetare, dar in interiorul UE, reprezinta solutia optima pentru Romania", subliniaza Claudiu Cazacu, analist-sef XTB.

Potrivit sursei citate, evenimentele recente din zona euro au sustinut increderea investitorilor in moneda unica.

"Pietele i-au dat dreptate lui Mario Draghi, care a promis ca va face 'orice este necesar' pentru a salva moneda unica. De la minimele din iulie pana pe 17 septembrie (la inchidere), euro a castigat 8,8 % in fata dolarului american.

Presedintele BCE a primit insa ajutor din SUA, prin politica 'neconventionala' a Federal Reserve de a tipari alte 40 de miliarde de dolari lunar cu scopul de inregistra o revenire a economiei, fapt care a condus deja la deprecieri ale dolarului american", explica analistul Claudiu Cazacu.

Rezultatele pe piete nu se lasa asteptate

Potrivit analistului, Spania reuseste sa se imprumute mai ieftin cu dobanzi, care au coborat pana la 5,7% pentru imprumuturi pe 10 ani, fata de nivelul de 7,62 % in varful crizei europene. Rezultatul este datorat promisiunii unor state aflate in dificultate de a cumpara titluri de datorie.

"Daca aceasta tendinta de ieftinire a costurilor de imprumut va continua, faza acuta a crizei datoriilor suverane europene se va incheia", a adaugat analistul.

Europa se indreapta spre o integrare mai stransa

Acesta considera ca Europa merge spre o integrare si mai stransa, avand drept tinta o uniune monetara, bancara, fiscala si poate chiar politica, insa drumul nu va fi lipsit de peripetii.

"Germania, in interiorul zonei Euro si Suedia si Polonia, in afara ei, nu se 'grabesc' sa treaca la o uniune bancara si exista interpretari diferite in privinta obiectivelor ce trebuie atinse.

Spania, salvata, dar cu niste conditii

Totusi, pentru a primi finantare europeana si pentru a beneficia de interventia masiva a BCE in piata de datorie, Spania trebuie sa accepte implicarea europeana in politicile fiscale proprii.

"Fluctuatiile din piete vor permite, temporar, chiar si in lunile urmatoare pozitionari speculative impotriva monedei unice. Cu toate acestea, perspectivele privind Euro sunt relativ optimiste: Euro, ancorat de sprijinul acordat obligatiunilor suverane spaniole si italiene, ar putea avansa pana la 1,35, pana la finalul anului, in fata dolarului american, afectat fiind de deciziile Federal Reserve", subliniaza analiza.

#uniune bancara Cazacu, #uniune bancara Romania, #uniune bancara banci Romania , #Program banci