Creste competitia in Programul Prima Casa. Bancile pot introduce credite in lei

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 11:59
2413 citiri
Creste competitia in Programul Prima Casa. Bancile pot introduce credite in lei

Bancile pot introduce in oferta pentru Prima Casa si credite in lei, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern. Finantele isi propun, prin aceasta masura, sa "dinamizeze competitia pe acest segment de creditare".

"Propunerea are in vedere contextul actual in care se gasesc atat sistemul bancar european, cat si cel national, marcat de diminuarea capacitatii pietei locale de a asigura finantarea in euro, de dificultatile pe care le intampina jucatorii din sistemul bancar national in procurarea de valute straine, in special euro, scrie Agerpres.

Totodata, propunerea urmareste ca, prin introducerea posibilitatii de completare a ofertelor finantatorilor participanti in program, cu varianta de creditare in lei, sa dinamizeze competitia pe acest segment de creditare si prin orientarea cererii din partea potentialilor beneficiari catre ofertele competitive de creditare in lei, sa conduca finalmente la diminuarea riscului de curs valutar.

Prima Casa, pe ultima suta de metri. Vezi ce imprumuturi ipotecare au bancile

Astfel, diversificarea optiunilor de finantare aduce un plus de dinamism programului si se circumscrie politicilor macroeconomice sustinute de Banca Nationala a Romaniei", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

In programul "Prima Casa 4" bancile pot acorda credite cu dobanzi care sa se incadreze in anumite limite, EURIBOR la 3 luni plus o marja de maximum 4% pe an pentru creditele in euro si ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2,50% pe an pentru creditele in lei, cu instiintarea prealabila a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) si a Ministerului Finantelor Publice.

"Pana acum, 98% din creditele acordate in programul 'Prima Casa 4' au fost in euro, din considerente perfect normale. Piata imobiliara din Romania este denominata in euro - daca ii spui cuiva ca un apartament costa 400.000 de lei nu intelege nimic, trebuie sa ii spui 100.000 de euro, tranzactiile imobiliare se efectueaza in euro.

In plus, EURIBOR fiind la un minim istoric, spre exemplu la un credit de 40.000 de euro, rata la un credit echivalent in lei era substantial mai mare", a declarat Adrian Jantea, director comercial pentru zona de persoane fizice la BRD-Groupe Societe Generale.

El a precizat ca BRD nu acorda pana acum credite in lei in programul "Prima Casa", dar va introduce o astfel de oferta.

#credite lei Prima Casa 4, #creditare lei Prima Casa 4, #credite banci Prima Casa , #Program banci